A może przygotujecie na stół świąteczny lub sylwestrowy coś z kuchni francuskiej, proponuję Wam danie zainspirowane przepisem jednego z szefów kuchni kuchni pięknego regionu Owernii, Gilles’a Bettiol. Wspaniały efekt i smak gwarantowane!
Dekoracje świąteczne w sklepie przylegającym do Zamku
Marszałka Fayolle w Saint- Geneys-près–Saint Paulien (Haute Loire)
Przygotowanie : 30 min.
Smażenie : 15 min.
Porcja dla 2 osób :
● 16 krewetek królewskich
● 30 g szalotek
● 30 g marchewki
● 80 g mango
● 80 g ananasa
● 30 g fenkuła
● 3 listki posiekanej bazylii
● 2 cl oliwy z oliwek
● 4 plasterki wędzonego łososia
● 50 g mieszanki sałat
● sól, pieprz
● ocet jabłkowy
● oliwa z orzechów laskowych (opcjonalnie)
Przygotowanie :
12 krewetek obranych z pancerzyków podsmaż krótko z obu stron na patelni.
Posmaruj oliwą z oliwy przy pomocy pędzelka kuchennego i drobno posiekaną
bazylią doprawioną solą i pieprzem.
Odstaw do schłodzenia. Pozostałe cztery krewetki rozetnij lekko wzdłuż
grzbietu, uważając, aby nie uszkodzić główki. Podsmaż na patelni. Posmaruj
oliwą z oliwek i bazylią doprawioną solą i pieprzem, i odstaw również do
schłodzenia.
Przygotuj farsz z warzyw. Podsmaż drobno posiekaną szalotkę z drobno
posiekanym fenkułem.
Dodaj marchewkę pokrojoną w bardzo drobną kostkę, smaż mieszając, pod
koniec smażenia dodaj drobno posiekanego ananasa i mango. Dopraw do smaku i
odstaw.
Rozkrój na pół schłodzone krewetki, przy pomocy obręczy do formowania potraw lub małej foremki ułóż na talerzach schłodzony farsz warzywny, po czym pokrojone krewetki. Usuń obręcze, lub, jeśli używasz foremki, odwróć ją do góry dnem, wykładając jej zawartość na talerzu, obok ułóż plasterki łososia i garść mieszanki sałat, doprawionej winegretem przyrządzonym z octu jabłkowego, soli pieprzu i oliwy z orzechów laskowych.
Na koniec ułóż na talerzach całe krewetki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz