Dziś mam dla Was przepis na proste brownie z orzechami włoskimi i pekan, do herbaty i kawy, na podwieczorek lub na śniadanie. Zapraszam do skorzystania z przepisu!
Przygotowanie : 15 min.
Pieczenie: 25 min.
Porcja dla 4 osób:
● 150 g gorzkiej czekolady deserowej
● 100 g wyłuskanych orzechów
włoskich+około 10 do dekoracji
● 50 g orzechów pekan
● 180 g masła
● 3 jajka
● 80 g mąki T55
● 100 g cukru
● 1 szczypta soli
Przygotowanie :
Rozgrzej piekarnik do temperatury
180°C.
Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli
wodnej.*
Orzechy rozgnieć o lub posiekaj na
mniejsze kawałki. Na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia ułóż
rozgniecione orzechy i upraż je przez kilka minut w rozgrzanym piekarniku,
uważając, by się nie przypaliły.
W misce ubij trzepaczką jajka z
cukrem. Domieszaj rozpuszczoną czekoladę z masłem. Dodaj mąkę, sól i orzechy.
Dokładnie wymieszaj całość. Przełóż masę do wysmarowanej masłem lub wyłożonej
papierem do pieczenia foremki. Posyp orzechami. Wstaw do piekarnika na około 20
minut. Pozostaw do ostudzenia i pokrój na kwadratowe kawałki przed podaniem.
*Umieszczając aluminiową miskę z czekoladą i masłem nad gotującą wodą, tak, aby dno miski nie dotykało wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz