Dzisiaj mam dla Was prosty przepis na smaczną zupę krem z cykorii z dodatkiem ziemniaków, sera pleśniowego i orzechów laskowych.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 15 min.
Porcja dla 4 osób:
● 1 kg cykorii
● 2 duże ziemniaki
● 60 g rozkruszonego sera pleśniowego
fourme d’Ambert
(lub innego sera pleśniowego)
● 40 g de rozgniecionych orzechów
laskowych
● 1 cebula
● 1 łyżka oliwy z oliwek
● 1 kostka bulionowa warzywna bio
● 50 l wody
Przygotowanie:
Cebulę obierz i drobno poszatkuj, podsmaż
na oliwie w rondlu.
Dodaj obrane i pokrojone w kostkę
ziemniaki i wodę z kostką bulionową.
Wykrój gorzki głąb u podstawy cykorii,
pokrój ją na talarki, wrzuć do rondla.
Gotuj przez około 15 minut.
Orzeszki laskowe upraż na suchej patelni
lub w piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, usuń z nich skórkę,
pocierając orzechy.
Zmiksuj zupę krem, podaj posypaną
rozkruszonym serem pleśniowym fourme d’Ambert i uprażonymi orzechami laskowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz