Prosty, niezwykle smaczny deser, który można przygotować z czerstwej lub nieco suchej brioszki, chałki lub chleba, z owocami sezonowymi, zimą np z mandarynkami lub jabłkami, latem z owocami leśnymi, malinami, truskawkami, poziomkami, podany dodatkowo z gałką lodów. Można go podać na śniadanie, deser, podwieczorek, do herbaty.To jeden z moich ulubionych deserów, do którego przygotowania można wykorzystać właśnie czerstwy chleb czy chałkę, jak również owoce, które akurat mamy w domu. Podaję Wam dwie wersje tego deseru, klasyczną, jak również wegańską.
Przygotowanie: 10 min.
Smażenie: 10 min.
Porcja dla 4 osób:
● 4 grubych kromek czerstwej brioszki
(chałki lub chleba)
● 4 mandarynki
● 2 łyżki alkoholu Grand Marnier lub
Cointreau (lub wódki tradycyjnej żołądkowej, lub innej, np Soplica pomarańcza)
● 2 łyżki cukru trzcinowego
●
½ opakowania cukru wanilinowego
● 25 g masła
● 2 jajka
● 75 ml mleka
Przygotowanie:
Jajka ubij z mlekiem i cukrem. Zanurz w
nich kromki brioszki, posyp następnie cukrem trzcinowym i umieść na patelni z
rozgrzanym masłem. Smaż przez kilka minut, przewracając delikatnie na drugą
stronę i posypując cukrem z drugiej strony. Smaż aż brioszka się zrumieni.
Odstaw.
Obierz mandarynki, podziel na cząstki i
podsmaż lekko na rozgrzanym maśle, dodając alkohol Cointreau lub Grand Marnier.
Podaj odzyskaną brioszkę (chlebek) z podsmażonymi mandarynkami.
Inna wersja, wegańska tego przepisu, z użyciem mleka roślinnego.
ODZYSKANY CHLEBEK Z MANDARYNKAMI I SYROPEM KLONOWYM
Przygotowanie : 10 min.
Smażenie: 10 min.
Porcja dla 4 osób:
● 4 mandarynki
● 4 grube kromki czerstwej brioszki
(chleba lub chałki)
● 1 łyżka maizeny
● 10 cl mleka roślinnego migdałowego (lub
innego)
● 2 łyżki cukru trzcinowego
● 4 łyżki syropu klonowego
● 40 g margaryny roślinnej
● skórki otartej z limonki bio
(opcjonalnie)
Przygotowanie :
Ubij mleko migdałowe z maizeną.
Grube kromki brioszki (chałki, chleba) zanurzaj w mleku, posyp cukrem, a
następnie smaż na rozgrzanej margarynie z obu stron, przewracając delikatnie na
drugą stronę i posypując cukrem trzcinowym z drugiej strony, smaż, aż brioszka
się zrumieni.
Podaj z podsmażonymi mandarynkami, polej
syropem klonowym przed podaniem i posyp skórką otartą z limonki
(opcjonalnie).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz