piątek, 21 lutego 2025

ODZYSKANA BRIOSZKA CZYLI BRIOCHE PERDUE Z MANDARYNKAMI

 Prosty, niezwykle smaczny deser, który można przygotować z czerstwej lub nieco suchej brioszki, chałki lub chleba, z owocami sezonowymi, zimą np z mandarynkami lub jabłkami, latem z owocami leśnymi, malinami, truskawkami, poziomkami, podany dodatkowo z gałką lodów. Można go podać na śniadanie, deser, podwieczorek, do herbaty.To jeden z moich ulubionych deserów, do którego przygotowania można wykorzystać właśnie czerstwy chleb czy chałkę, jak również owoce, które akurat mamy w domu. Podaję Wam dwie wersje tego deseru, klasyczną, jak również wegańską.
































Przygotowanie: 10 min.

Smażenie: 10 min.

Porcja dla 4 osób:

● 4 grubych kromek czerstwej brioszki (chałki lub chleba)

● 4 mandarynki

● 2 łyżki alkoholu Grand Marnier lub Cointreau (lub wódki tradycyjnej żołądkowej, lub innej, np Soplica pomarańcza)

● 2 łyżki cukru trzcinowego

 ● ½  opakowania cukru wanilinowego

● 25 g masła

● 2 jajka

● 75 ml mleka

 

Przygotowanie:

Jajka ubij z mlekiem i cukrem. Zanurz w nich kromki brioszki, posyp następnie cukrem trzcinowym i umieść na patelni z rozgrzanym masłem. Smaż przez kilka minut, przewracając delikatnie na drugą stronę i posypując cukrem z drugiej strony. Smaż aż brioszka się zrumieni. Odstaw.

Obierz mandarynki, podziel na cząstki i podsmaż lekko na rozgrzanym maśle, dodając alkohol Cointreau lub Grand Marnier.

Podaj odzyskaną brioszkę (chlebek) z podsmażonymi mandarynkami.

Inna wersja, wegańska tego przepisu, z użyciem mleka roślinnego.

ODZYSKANY CHLEBEK Z MANDARYNKAMI I SYROPEM KLONOWYM

Przygotowanie : 10 min.

Smażenie: 10 min.

Porcja dla 4 osób:

● 4 mandarynki

● 4 grube kromki czerstwej brioszki (chleba lub chałki)

● 1 łyżka maizeny

● 10 cl mleka roślinnego migdałowego (lub innego)

● 2 łyżki cukru trzcinowego

● 4 łyżki syropu klonowego

● 40 g margaryny roślinnej

● skórki otartej z limonki bio (opcjonalnie)

 

 Przygotowanie :

Ubij mleko migdałowe z maizeną.
Grube kromki brioszki (chałki, chleba) zanurzaj w mleku, posyp cukrem, a następnie smaż na rozgrzanej margarynie z obu stron, przewracając delikatnie na drugą stronę i posypując cukrem trzcinowym z drugiej strony, smaż, aż brioszka się zrumieni.

Podaj z podsmażonymi mandarynkami, polej syropem klonowym przed podaniem i posyp skórką otartą z limonki (opcjonalnie).  














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz