Elegancka przystawka warzywna w postaci tarteletek z białymi szparagami, z dodatkiem natki pietruszki i trybulą. Idealna na wiosnę i początek lata. Zapraszam po przepis!
Przygotowanie: 30 min.
Pieczenie: 20 min.
Porcja dla 4 osób:
Składniki na
ciasto:
● 125 g mąki (T45 lub
T55)
● 70 g miękkiego masła
● 1 żółtko jajka
● 10 cl mleka
● Sól
Składniki na farsz:
● 10 białych szparagów
● 1 pęczek natki
pietruszki
● 1 pęczek trybuli
● 1 jajko
● 2 łyżki musztardy z Dijon
● ½ cytryny
● 8 cl oleju słonecznikowego
● sól, pieprz
Potrzebny sprzęt:
mandolina do warzyw i małe
foremki do tarteletek
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto na
tartę: połącz ze sobą dokładnie wszystkie składniki, uformuj kulę, owiń folią
spożywczą i odstaw na godzinę do schłodzenia.
W międzyczasie obierz
delikatnie szparagi ze skórki, po czym potnij je na cienkie paski przy pomocy
mandoliny lub obieraczki do warzyw. Ugotuj na parze przez około 20 minut,
układając je na płasko. Odstaw do schłodzenia.
Odetnij ogonki z natki
pietruszki i wrzuć listki na chwilę do wrzącej, osolonej wody. Odcedź i zmiksuj
aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Piekarnik rozgrzej do
temperatury 200°C.
Rozwałkuj ciasto, wysmaruj
masłem foremki do tarteletek, i wyłóż nimi ciasto, dokładnie dociskając do
brzegów i ścinając nożem nadmiar ciasta. Ponakłuwaj widelcem spód ciasta. Wstaw do nagrzanego piekarnika, upiecz spody
tarteletek, aż lekko się zezłocą. Wyjmij i odstaw.
Jajko ubij trzepaczką z
musztardą, wlewaj małym strumieniem olej, nie przestając ubijac, aż do uzyskania
konsytencji majonezu. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i solą.
Posmaruj majonezem spody
tarteletek, a następnie ułóż na nich paski szparagów, zwijając je w spiralę.
Udekoruj wierzch tarteletek listkami trybuli i kremem z natki pietruszki.
Najlepiej wypełnij spody
tarty tuż przed podaniem, w przeciwnym razie ciasto za bardzo zmięknie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz