sobota, 18 października 2025

KEKS Z CUKINIĄ, CYTRYNĄ I ROZMARYNEM

 Dziś podaję wam przepis na prosty keks z cukinią i fetą, z dodatkiem rozmarynu i szczypiorku,  który można podać na obiad lub kolację, a latem jako dodatek do grilla, jak również zabrać na piknik.  






































Przygotowanie: 30 min.

Gotowanie: 35 min.

Chłodzenie: 1 godz. 30

 

Porcja dla 6 osób:

● 2 cukinie

● 1 pęczek drobnego szczypiorku

● 4 gałązki rozmarynu + 3 gałązki do dekoracji

● 2 jajka

● 100 g fety

● 30 cl mleka pełnotłustego

● 50 g mąki pszennej

● skórka otarta z 1 cytryny bio

● łyżeczka mielonego kuminu

● 3 szczypty pieprzu kajeńskiego

● oliwa z oliwek

● 1 łyżka grubej soli morskiej

● sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Cukinie umyj i osusz, po czym zetrzj na tarce o grubych oczkach, odciśnij, aby usunąć z nich sok.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C.

W misce ubij jajka z mlekiem i 2 łyżkami oliwy.

Domieszaj mąkę, kumin, sól i pieprz.

Dodaj drobno posiekany szczypiorek i rozmaryn, a następnie startą cuknię, skórkę z cytryny i drobno pokruszoną fetę. Dobrze wymieszaj całość.

Wlej przygotowaną masę do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej keksówki i wstaw ddo nagrzanego piekarnika na około 35 minut.

Upieczony keks przestudź i wyłóż na talerz. Wstaw na co najmniej godzinę do lodówki. Udekoruj gałązkami rozmarynu przed podaniem.



















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz