Dziś podaję wam przepis na prosty keks z cukinią i fetą, z dodatkiem rozmarynu i szczypiorku, który można podać na obiad lub kolację, a latem jako dodatek do grilla, jak również zabrać na piknik.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 35 min.
Chłodzenie: 1 godz. 30
Porcja dla 6 osób:
● 2 cukinie
● 1 pęczek drobnego
szczypiorku
● 4 gałązki rozmarynu + 3
gałązki do dekoracji
● 2 jajka
● 100 g fety
● 30 cl mleka pełnotłustego
● 50 g mąki pszennej
● skórka otarta z 1
cytryny bio
● łyżeczka mielonego
kuminu
● 3 szczypty pieprzu
kajeńskiego
● oliwa z oliwek
● 1 łyżka grubej soli
morskiej
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Cukinie umyj i osusz, po
czym zetrzj na tarce o grubych oczkach, odciśnij, aby usunąć z nich sok.
Piekarnik rozgrzej do
temperatury 200°C.
W misce ubij jajka z
mlekiem i 2 łyżkami oliwy.
Domieszaj mąkę, kumin,
sól i pieprz.
Dodaj drobno posiekany
szczypiorek i rozmaryn, a następnie startą cuknię, skórkę z cytryny i drobno
pokruszoną fetę. Dobrze wymieszaj całość.
Wlej przygotowaną masę
do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej keksówki i wstaw ddo nagrzanego piekarnika na około
35 minut.
Upieczony keks przestudź i wyłóż na talerz. Wstaw na co najmniej godzinę do lodówki. Udekoruj gałązkami rozmarynu przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz