wtorek, 27 marca 2018

WEGAŃSKI HUMUS Z CIECIORKI I RZODKIEWKI

Idealna wegańska pasta do chleba, zdrowa i smaczna. Jej podstawowym składnikiem jest cieciorka (ciecierzyca), dodatkowo wzbogacona o pastę tahini, pastę z ziaren sezamu, który zawiera mnóstwo łatwo przyswajalnego wapnia, dużo cenniejszego od tego, które znajduje się w mleku lub nabiale. Rzodkiewka, czosnek i kumin, ułatwiający trawienie, uzupełniają tę zdrową kompozycję. Możecie z powodzeniem podać tę pastę na wielkanocne śniadanie.






Przygotowanie: 20 min.

Chłodzenie: 1 godz.

Dla 6 osób:

● 1 puszka ciecierzycy (240 g)*

● 1 mały pęczek rzodkiewki

● 1 nieduża cytryna

● 1 ząbek czosnku

● szczypta pieprzu Cayenne (opcjonalnie)

● 3 łyżki pasty tahini (pasty z ziaren sezamu)* *

● ½- 1 łyżeczka mielonego kuminu

● 3 łyżki oliwy z oliwek

● sól



Przygotowanie :

Z puszki ciecierzycy odlej zalewę, odłóż na bok kilka łyżek zalewy, posłużą do przygotowania humusu. Cieciorkę opłucz i odcedź.

Wyciśnij sok z cytryny. Czosnek obierz i przepuść przez praskę. Ciecierzycę zmiksuj do konsystencji purée, domieszaj pastę tahini, mielony kumin, sok z cytryny, czosnek. Dodaj oliwę z oliwek i kilka łyżek zalewy z ciecierzycy, zmiksuj na nowo całość, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (w razie potrzeby dodaj odrobinę oliwy lub/i zalewy z cieciorki). Zmiksuj na nowo, dopraw do smaku pieprzem kajeńskim i solą. Wstaw na około godzinę do lodówki.

Tuż przed podaniem, umyj i osusz rzodkiewkę, pokrój ją na cienkie plasterki, i wymieszaj z humusem. Podawaj humus z chlebem, bagietką lub chlebkiem pita.

*Humus możesz oczywiście przygotować z suchej, ugotowanej cieciorki, podczas gotowania nie zapomnij dodać odrobiny sody oczyszczonej (ok.1/2 łyżeczki), która ułatwi trawienie. Nie dodawaj natomiast soli, która sprawi, że ziarna ciecierzycy będą twarde.

**Pastę tahini znajdziesz w sklepie ze zdrową żywnością, można ją również przygotować samemu.

*** Liście rzodkiewki mogą posłużyć do przygotowania smacznego pesto, drobno posiekane i wymieszane z czosnkiem, posiekanymi niesolonymi pistacjami, oliwą z oliwek i np. serem pecorino.





2 komentarze:

  1. Uwielbiam hummus :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń