Pyszna zapiekanka z tuńczyka, z dodatkiem selera
naciowego i sera cheddar. Może również posłużyć jako farsz do naleśników.
Zachęcam Was gorąco do jej spróbowania;
Czas przygotowania: 15
min.
Gotowanie : 35 min.
Dla 4 osób:
● 300 ml mleka
● 1 liść laurowy
● 1 gruby talarek cebuli
● 60 g masła
● 1 cebula
● 2 gałązki selera naciowego
● 50 g mąki
● 425 g tuńczyka z puszki w sosie własnym
● ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
● 80 g gęstej śmietany typu crème fraîche*
● ¼ szklanki
posiekanej natki pietruszki
● 120 g startego sera cheddar
● 60 g świeżo startej bułki
● sól, pieprz (świeżo zmielony)
● papryka mielona
● pieprz kajeński
(opcjonalnie)
Przygotowanie :
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. W rondlu zagotuj
mleko, wrzuć liść laurowy, talarek cebuli, dopraw pieprzem. Zagotuj, zdejmij z
ognia, przykryj i odstaw na15 min. Przecedź mleko.
Tuńczyka odcedź, zachowując zalewę, i rozgnieć widelcem,
odstaw.
Seler naciowy umyj, osusz, drobno posiekaj. Cebulę obierz
i drobno poszatkuj.
W rondlu rogrzej masło, wrzuć drobno posiekaną cebulę i
seler naciowy. Smaż, mieszając, aż cebula się zeszkli. Wrzuć mąkę, energicznie
mieszając przez ok. minutę.
Dodaj stopniowo przecedzone mleko i zalewę z tuńczyka. Podgrzewaj
na małym ogniu przez ok. 5 min, mieszając.
Dodaj startą gałkę muszkatołową, śmietanę, posiekaną
natkę pietruszki, śmietanę i 60 g startego sera cheddar. Wymieszaj dokładnie,
podgrzewając jeszcze chwilę na małym ogniu, aż ser się stopi. Zdejmij z ognia: domieszaj
tuńczyka, dopraw solą (z umiarem, bo tuńczyk i zalewa są już dość słone) i
pieprzem, dokładnie wymieszaj.
Przełóż całość do wysmarowanego masłem naczynia
żaroodpornego. Posyp świeżo startą bułką o raz resztą startego sera cheddar. Posyp
zmieloną papryką. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj ok. 15 minut.
*Np. śmietany Szefa Kuchni Danone do sosów.
* Możesz przygotować zapiekankę wcześniej, przechować ją
w lodówce, bardzo dobrze smakuje odgrzana. Możesz ją użyć jako farsz np. do
naleśników.
*Zamiast tuńczyka możesz użyć łososia z puszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz