Tę sałatkę na pewno
polubią weganie i wegetarianie oraz wszystkie osoby lubiące zdrowe
sałatki i oczywiście czerwone buraczki. Jest prosta a zarazem wykwintna, podana
z uprażonymi pestkami dyni, orzechami włoskimi oraz delikatnym dipem
buraczkowo-pomarańczowym. Możecie ją również podać na wielkanocny stół. Przygotowując ją zainspirowałam się przepisem znanego
francuskiego szefa kuchni Régisa Marcona (jego restauracja posiada trzy
gwiazdki Michelin, piszę o nim więcej w zakładce „Moje kulinarne zachwyty”).
Buraczki to tanie,
smaczne i zdrowe warzywo, więc zwłaszcza zimą powinniśmy korzystać z jego
dobroczynnych właściwości. Zawiera cenne minerały (wapń, żelazo, potas, bor,
lit), witaminy (A, B1, C, beta-karoten), które poprawiają wzrok i polepszają wygląd
skóry i włosów. Można z niego wyczarować
wiele oryginalnych sałatek i dodatków do dań.
Czas przygotowania: 30
min.
Dla 4 osób
Składniki:
Na ruloniki z buraczków:
● 1 ugotowany średniej wielkości burak
Na sałatkę:
● 1 surowy średniej wielkości burak
● 2 ugotowane średniej wielkości buraki
● 2 cykorie
● 50 g orzechów włoskich
● 2 cebulki dymki
● 50 g pestek dyni
Na buraczkowy dip:
● 1 ugotowany burak
● sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
● 5 cl oleju rzepakowego
● Kilka łyżek wody mineralnej niegazowanej
● Kilka kropli wody z kwiatu pomarańczy (opcjonalnie)
● Sól, pieprz
● ½ pęczka szczypiorku
Przygotowanie:
Ruloniki z buraczków :
Ugotowanego i obranego buraka pokrój w szerokie paski
przy pomocy obieraczki do warzyw, posól, popieprz. Zwiń paski buraczka w
ruloniki, szersze lub węższe, według uznania, zawiń je oddzielnie w folię
pomocy spożywczą i wstaw do lodówki.
Buraczkowy dip:
Ugotowanego buraka pokrój w drobną kostkę i zmiksuj lub
zblenduj, dodając odrobinę wody mineralnej; następnie dodaj olej rzepakowy, wyciśnięty
sok z ½ pomarańczy, oraz kilka kropli wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie), posól,
popieprz. Dip powinien mieć dość gęstą konsystencję. W razie potrzeby dodaj odrobinę
soku pomarańczowego lub wody mineralnej. Odstaw.
Pestki dyni:
Pestki dyni upraż na małym ogniu na suchej patelni, często
nią potrząsając, tak długo, aż pestki zaczną pękać. Odstaw.
Cykoria i buraczki :
Cykorię umyj, osusz, wykrój gorzki, twardy rdzeń, i pokrój
liście w cienkie, krótkie słupki. Buraczki (gotowane i surowe) pokrój również w
cienkie, krótkie słupki. Przełóż surowe buraczki do miseczki z bardzo zimną
wodą, pozostaw na chwilę, odsącz z wody, osusz. Dymkę obierz i drobno posiekaj.
Orzechy włoskie grubo posiekaj. Szczypiorek umyj i osusz,
drobno posiekaj.
Podanie :
Wyłóż na talerzyki sałatkę z pokrojonych w słupki
buraczków i cykorii, posyp je grubo posiekanymi orzechami włoskimi i uprażonymi
pestkami dyni. Ułóż obok ruloniki z buraczków (jeśli są grube, możesz je przekroić
na pół, ok. 2 cm długości), posyp je drobno posiekaną cebulką dymką. Buraczkowy
dip podaj obok w małym pojemniczku, posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.
Piękny zestaw kolorów i piękne kształty, plus samo zdrowie! Dziękuję za dołączenie się do mojej buraczanej akcji kulinarnej i serdecznie pozdrawiam. A.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miły komentarz i również ciepło pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńAngie