wtorek, 20 marca 2018

SAŁATKA Z BURACZKÓW Z CYKORIĄ I ORZECHAMI


Tę sałatkę na pewno polubią weganie i wegetarianie oraz wszystkie osoby lubiące zdrowe sałatki i oczywiście czerwone buraczki. Jest prosta a zarazem wykwintna, podana z uprażonymi pestkami dyni, orzechami włoskimi oraz delikatnym dipem buraczkowo-pomarańczowym. Możecie ją również podać na wielkanocny stół. Przygotowując ją zainspirowałam się przepisem znanego francuskiego szefa kuchni Régisa Marcona (jego restauracja posiada trzy gwiazdki Michelin, piszę o nim więcej w zakładce „Moje kulinarne zachwyty”).

Buraczki to tanie, smaczne i zdrowe warzywo, więc zwłaszcza zimą powinniśmy korzystać z jego dobroczynnych właściwości. Zawiera cenne minerały (wapń, żelazo, potas, bor, lit), witaminy (A, B1, C, beta-karoten), które poprawiają wzrok i polepszają wygląd skóry i włosów.  Można z niego wyczarować wiele oryginalnych sałatek i dodatków do dań.










Czas przygotowania: 30 min.

Dla 4 osób


Składniki:

Na ruloniki z buraczków:

● 1 ugotowany średniej wielkości burak


Na sałatkę:

● 1 surowy średniej wielkości burak

● 2 ugotowane średniej wielkości buraki

● 2 cykorie

● 50 g orzechów włoskich

● 2 cebulki dymki

● 50 g pestek dyni


Na buraczkowy dip:

● 1 ugotowany burak

● sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy

● 5 cl oleju rzepakowego

● Kilka łyżek wody mineralnej niegazowanej

● Kilka kropli wody z kwiatu pomarańczy (opcjonalnie)

● Sól, pieprz

● ½ pęczka szczypiorku



Przygotowanie:

Ruloniki z buraczków :

Ugotowanego i obranego buraka pokrój w szerokie paski przy pomocy obieraczki do warzyw, posól, popieprz. Zwiń paski buraczka w ruloniki, szersze lub węższe, według uznania, zawiń je oddzielnie w folię pomocy spożywczą i wstaw do lodówki.

Buraczkowy dip:

Ugotowanego buraka pokrój w drobną kostkę i zmiksuj lub zblenduj, dodając odrobinę wody mineralnej; następnie dodaj olej rzepakowy, wyciśnięty sok z ½ pomarańczy, oraz kilka kropli wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie), posól, popieprz. Dip powinien mieć dość gęstą konsystencję. W razie potrzeby dodaj odrobinę soku pomarańczowego lub wody mineralnej. Odstaw.

Pestki dyni:

Pestki dyni upraż na małym ogniu na suchej patelni, często nią potrząsając, tak długo, aż pestki zaczną pękać. Odstaw.


Cykoria i buraczki :

Cykorię umyj, osusz, wykrój gorzki, twardy rdzeń, i pokrój liście w cienkie, krótkie słupki. Buraczki (gotowane i surowe) pokrój również w cienkie, krótkie słupki. Przełóż surowe buraczki do miseczki z bardzo zimną wodą, pozostaw na chwilę, odsącz z wody, osusz. Dymkę obierz i drobno posiekaj.

Orzechy włoskie grubo posiekaj. Szczypiorek umyj i osusz, drobno posiekaj.


Podanie :

Wyłóż na talerzyki sałatkę z pokrojonych w słupki buraczków i cykorii, posyp je grubo posiekanymi orzechami włoskimi i uprażonymi pestkami dyni. Ułóż obok ruloniki z buraczków (jeśli są grube, możesz je przekroić na pół, ok. 2 cm długości), posyp je drobno posiekaną cebulką dymką. Buraczkowy dip podaj obok w małym pojemniczku, posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.



Mam smaka na buraka 2018

2 komentarze:

  1. Piękny zestaw kolorów i piękne kształty, plus samo zdrowie! Dziękuję za dołączenie się do mojej buraczanej akcji kulinarnej i serdecznie pozdrawiam. A.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję za miły komentarz i również ciepło pozdrawiam !
    Angie

    OdpowiedzUsuń