Nie tylko latem możemy się cieszyć smakiem leśnych jagód,
mrożone jagody zachowują bowiem wszystkie właściwości świeżych owoców. Na
kolorowy, wiosenny stół proponuję Wam dzisiaj przepis na lekki, delikatny deser
z udziałem jagód, a do jego przygotowania idealnie nadają się mrożone jagody leśne Hortex. Nazwałam
go clafoutis, chociaż tradycyjne
francuskie clafoutis przygotowuje się
z owoców zapiekanych w cieście przypominającym flan, najbardziej popularne i
znane jest clafoutis czereśniowe.
Ja proponuję Wam inną wersję tego deseru, dla odmiany z
jagodami i serkiem śmietankowym.
Warto jeść jak najczęściej te zdrowe owoce, mają bowiem liczne
wartości odżywcze, są niezwykle bogate w witaminy (A, B, C i inne), błonnik,
liczne sole mineralne.
Posiadają również liczne właściwości lecznicze, już od
dawnych czasów były wykorzystywane w medycynie ludowej. Wpływają na zdrowie
oczu, obniżają poziom cholesterolu, są też naturalnym lekarstwem na
dolegliwości jelitowe.
A zatem zapraszam na clafoutis z mrożonymi jagodami Hortex!
Czas przygotowania: 15
min.
Pieczenie: ok. 25 min.
Dla 6 osób :
Składniki na clafoutis:
● 280 g mrożonych
leśnych jagód HORTEX
● 400 g serka śmietankowego naturalnego z wiaderka*
● 250 ml śmietany kremówki 30%
● 80 g cukru
● 1 opakowanie cukru waniliowego
● 2 jajka
● 30 g mąki pszennej
● 1 szczypta soli
Dodatkowo (do kokilek):
● 30 g masła
● 40 g cukru
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. W misce wymieszaj
serek ze śmietaną kremówką. Domieszaj cukier i cukier waniliowy. Oddziel
białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na niezbyt sztywną pianę.
Delikatnie połącz pianę z białek z serem śmietankowym. Następnie
delikatnie domieszaj żółtka i przesianą mąkę.
Wyłóż rozmrożone i odsączone jagody wyłóż na dno sześciu indywidualnych
kokilek ceramicznych do zapiekania (odłóż ok. 40 g jagód do przybrania), uprzednio
wysmarowanych masłem i posypanych cukrem.** Wylej na wierzch przygotowaną masę
serową. Na wierzchu ułóż po kilka jagód. Wstaw do piekarnika na około 20-25
minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.
*Lub mielonego twarogu sernikowego, ale gładkiego, mazistego,
o dość luźnej konsystencji.
** Na przykład kokilek do crème brûlée. Możesz również
użyć jednej dużej foremki zamiast małych kokilek. Wydłuż wówczas czas pieczenia
do ok. 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz