Lekki, zdrowy, wegański pudding połączony ze smoothie z kiwi, banana i szpinaku
z dodatkiem owoców marakui, granatu i orzechów pekan, który może stanowić pożywne
śniadanie, smaczny deser lub przekąskę. To idealny deser dla tych, którzy lubią
zjeść coś słodkiego a zarazem zdrowego.
A tutaj znajdziecie więcej przepisów na zdrowe potrawy i desery,
a przy okazji również inspiracji na potrawy wielkanocne, bo święta tuż tuż.
Przygotowanie: 15 min.
Chłodzenie: 12 godz.
Dla 2 osób:
Na pudding z chia :
● 20 cl mleka sojowego (lub migdałowego)
● 2 czubate łyżki nasion chia
● 2 łyżki syropu klonowego
Na smoothie :
● 2 kiwi
● ½ banana (lub 1 mały banan)
● garść świeżego szpinaku
● 6 cl mleka sojowego
Do dekoracji:
● 1 owoc granatu
● 1 marakuja
● 1 kiwi
● garść rozdrobnionych orzechów pekan
Przygotowanie:
Przygotuj pudding dzień wcześniej, najlepiej wieczorem: w
dużej miseczce wymieszaj przy pomocy trzepaczki rózgowej mleko sojowe, nasiona
chia i syrop klonowy. Wstaw do lodówki, aby ziarna pęczniały całą noc (możesz po
jakimś czasie jeszcze raz zamieszać pudding).
Przed podaniem przygotuj smoothie: kiwi i banana obierz
ze skórki i pokrój na kawałki. Szpinak umyj, osusz, odetnij ogonki. Przełóż
całość do blendera, wlej mleko sojowe i zmiksuj do uzyskania jednolitej
konsystencji (w razie potrzeby dolej odrobinę mleka, smoothie powinno mieć gęstą
konsystencję).
Przygotuj owoce do dekoracji: kiwi obierz ze skórki i
pokrój w talarki. Owoc marakui przekrój na pół, wyskrob miąższ łyżeczką. Owoc
granatu przekrój na 4 częsci i wyłuskaj ziarenka.
Orzeszki laskowe rozdrobnij.
Smoothie i pudding wlej jednocześnie do miseczek.
Udekoruj owocami kiwi, marakui, ziarenkami granatu i rozdrobnionymi orzechami pekan. Polej odrobiną syropu klonowego
(opcjonalnie).
*Ilość syropu klonowego dozuj według własnych upodobań
smakowych. Możesz zastąpić syrop klonowy syropem z agawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz