niedziela, 4 marca 2018

PUDDING Z NASION CHIA, KIWI I BANANA


Lekki, zdrowy, wegański pudding połączony ze smoothie z kiwi, banana i szpinaku z dodatkiem owoców marakui, granatu i orzechów pekan, który może stanowić pożywne śniadanie, smaczny deser lub przekąskę. To idealny deser dla tych, którzy lubią zjeść coś słodkiego a zarazem zdrowego.
A tutaj znajdziecie więcej przepisów na zdrowe potrawy i desery, a przy okazji również inspiracji na potrawy wielkanocne, bo święta tuż tuż.



Przygotowanie: 15 min.

Chłodzenie: 12 godz.

Dla 2 osób:



Na pudding z chia :

● 20 cl mleka sojowego (lub migdałowego)

● 2 czubate łyżki nasion chia

● 2 łyżki syropu klonowego


Na smoothie :

● 2 kiwi

● ½ banana (lub 1 mały banan)

● garść świeżego szpinaku

● 6 cl mleka sojowego


Do dekoracji:

● 1 owoc granatu

● 1 marakuja

● 1 kiwi

● garść rozdrobnionych orzechów pekan


Przygotowanie:

Przygotuj pudding dzień wcześniej, najlepiej wieczorem: w dużej miseczce wymieszaj przy pomocy trzepaczki rózgowej mleko sojowe, nasiona chia i syrop klonowy. Wstaw do lodówki, aby ziarna pęczniały całą noc (możesz po jakimś czasie jeszcze raz zamieszać pudding).

Przed podaniem przygotuj smoothie: kiwi i banana obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Szpinak umyj, osusz, odetnij ogonki. Przełóż całość do blendera, wlej mleko sojowe i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji (w razie potrzeby dolej odrobinę mleka, smoothie powinno mieć gęstą konsystencję).

Przygotuj owoce do dekoracji: kiwi obierz ze skórki i pokrój w talarki. Owoc marakui przekrój na pół, wyskrob miąższ łyżeczką. Owoc granatu przekrój na 4 częsci i wyłuskaj ziarenka.

Orzeszki laskowe rozdrobnij.

Smoothie i pudding wlej jednocześnie do miseczek.

Udekoruj owocami kiwi, marakui, ziarenkami granatu i rozdrobnionymi orzechami pekan. Polej odrobiną syropu klonowego (opcjonalnie).


*Ilość syropu klonowego dozuj według własnych upodobań smakowych. Możesz zastąpić syrop klonowy syropem z agawy.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz