W ramach akcji kulinarnej
„Zapiekanki” ogłoszonej na Durszlak.pl, proponuję Wam prosty przepis na
marchewkę zapiekaną pod aksamitną warstwą sosu beszamelowego. Jego kremowa
tekstura to podstawa wielu francuskich dań.Tak przyrządzona marchewka może
stanowić dodatek do mięs i ryb, jak również stanowić samodzielne danie
wegetariańskie.
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie i pieczenie: 50 min
Dla 6 osób:
● 600 g marchewki
● 100 g masła
● 2 łyżki mąki
pszennej
● 20 cl mleka
● 20 cl śmietany
kremówki
● 30 g startego
żółtego sera
● cukier, sól, pieprz
Przygotowanie:
Marchewkę oczyść,
obierz, pokrój w cienkie talarki, wrzuć do rondla, dodaj 60 g masła, sól,
pieprz, 1 łyżeczkę cukru i wlej niedużą ilość wody, gotuj na małym ogniu przez
około 20- 30 minut (w razie potrzeby dolej wody).* Pozostałe masło rozpuść w
rondelku, wsyp całą mąkę za jednym razem, energicznie mieszając trzepaczką
rózgową przez około 2 minuty, następnie wlej zimne mleko. Zagotuj, cały czas energicznie
mieszając, aby nie potworzyły się grudki, dopraw solą i pieprzem, i gotuj przez
kilka minut, nie przestając mieszać, aż beszamel zgęstnieje. Zdejmij z ognia,
dodaj śmietanę, i wymieszaj ugotowaną marchewkę z beszamelem. Posyp z wierzchu
startym serem, wstaw do nagrzanego piekarnika (200°C), i zapiekaj przez około10
minut.
*Jeśli wolisz, możesz
ugotować marchewkę na parze, a następnie pokroić w talarki, wymieszać z
beszamelem i zapiekać w piekarniku.
mmm zapowiada się smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Bardzo się cieszę i zachęcam do skosztowania !
OdpowiedzUsuńMmm jestem pewna, że to musi smakować wybornie! Zapisuję do wypróbowania ;-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na swojego bloga o pieczeniu i gotowaniu: https://bitasmietanka.blogspot.com
Bardzo dziękuję za miły komentarz, z przyjemnością zajrzę do Twojego bloga. Serdecznie pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńwow that looks so flippin good..! I need to give it a try..
OdpowiedzUsuńhttps://clicknorder.pk online shopping in pakistan
Thank you so much! It's nice of you!
UsuńWygląda pysznie! Koniecznie muszę wypróbować:-)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło! Zachęcam do spróbowania!
Usuń