Cantucci, cantuccini, biscotti di Toscana – pod tymi nazwami kryją się tradycyjne ciasteczka z
małego miasta Toscanii- Prato. Chrupiące włoskie ciasteczka, idealne do herbaty
i kawy, moje ulubione!
Tradycyjnie biscotti di Toscana przygotowuje się z migdałów,
orzeszków piniowych, mąki, cukru, jajek. Ale dzisiaj można spotkać przeróżne warianty
tychże ciasteczek. Do cantucci i cantuccini można dodać zarówno migdały i
orzeszki piniowe, jak również pestki dyni, orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, żurawinę,
bakalie, kandyzowaną skórkę pomarańczy, drobinki czekolady. Możliwości są
nieskończone. We Toskanii te chrupiące ciasteczka podaje się tradycyjnie ze
słodkim winem, w którym można je maczać.
Tym razem proponuję Wam jedną z moich ulubionych
kompozycji: cantuccini z suszonymi morelami i ziarnami tonki. Uważam, że są
przepyszne!
Na około 30 cantuccini
Przygotowanie: 15 min.
Pieczenie:
30 min.
● ok. 15 suszonych moreli
● 2 starte ziarna tonki
● 2 jajka
● 50 g pistacji (niesolonych) - opcjonalnie
● 130 g drobnego cukru (trzcinowego lub białego, lub pół
na pół)
● 1 opakowanie cukru waniliowego
● 2 szczypty soli morskiej
● 3 łyżki oleju z pestek winogron
● 250 g mąki pszennej (T45 lub 55)
●
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie :
Ziarna tonki zetrzyj na małej tarce (jak do gałki
muszkatołowej). Suszone morele drobno
posiekaj. Pistacje (jeśli ich używasz) również drobno posiekaj. Jajka ubij trzepaczką
z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodaj sól. Dodaj olej, nadal ubijając. Dodaj stopniowo
przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj posiekane pistacje i morele. Ciasto zagnieć na jednolitą masę,
ciasto ma być nieco klejące.
Nagrzej piekarniki do temperatury 180°C.
Z ciasta uformuj dwa podłużne wałki długości ok. 25-30 cm,
szerokości ok. 4-5 cm i grubości ok.1,5-2 cm, umieść je na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 25 minut, aż ciasto
się zezłoci. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i przy pomocy ostrego
noża pokrój je na plastry o grubości ok. 1,5 cm, po czym wstaw do piekarnika
jeszcze na ok. 5-10 minut. Pozostaw do ostudzenia.
*Jeśli ciasto jest zbyt klejące i trudno z niego
uformować podłużne wałeczki, wstaw je na ok. 30 minut do lodówki, przykrywając
folią spożywczą.
**Możesz ewentualnie zastąpić ziarna tonki ekstraktem
waniliowym, ale aromat bobu tonka jest niezastąpiony.
**Jeśli wolisz,
możesz przygotować cantuccini o dwóch różnych smakach, podziel po przygotowaniu
ciasto na dwie części, do jednej domieszaj suszone morele (zmniejsz ich ilość),
1 starte ziarno tonki oraz kilka posiekanych pistacji (opcjonalnie). A do
drugiej części dodaj np. posiekane migdały, lub żurawinę (świeżą lub suszoną
(ok. 50 g) i posiekane pistacje (50 g), to również bardzo dobra kompozycja
smaków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz