środa, 7 lutego 2018

CANTUCCINI Z SUSZONYMI MORELAMI I ZIARNAMI TONKI


Cantucci, cantuccini, biscotti di Toscana – pod tymi nazwami kryją się tradycyjne ciasteczka z małego miasta Toscanii- Prato. Chrupiące włoskie ciasteczka, idealne do herbaty i kawy, moje ulubione!

Tradycyjnie biscotti di Toscana przygotowuje się z migdałów, orzeszków piniowych, mąki, cukru, jajek. Ale dzisiaj można spotkać przeróżne warianty tychże ciasteczek. Do cantucci i cantuccini można dodać zarówno migdały i orzeszki piniowe, jak również pestki dyni, orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, żurawinę, bakalie, kandyzowaną skórkę pomarańczy, drobinki czekolady. Możliwości są nieskończone. We Toskanii te chrupiące ciasteczka podaje się tradycyjnie ze słodkim winem, w którym można je maczać.

Tym razem proponuję Wam jedną z moich ulubionych kompozycji: cantuccini z suszonymi morelami i ziarnami tonki. Uważam, że są przepyszne!







Na około 30 cantuccini

Przygotowanie: 15 min.

Pieczenie: 30 min.

● ok. 15 suszonych moreli

● 2 starte ziarna tonki

● 2 jajka

● 50 g pistacji (niesolonych) - opcjonalnie

● 130 g drobnego cukru (trzcinowego lub białego, lub pół na pół)

● 1 opakowanie cukru waniliowego

● 2 szczypty soli morskiej

● 3 łyżki oleju z pestek winogron

● 250 g mąki pszennej (T45 lub 55)

● 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


Przygotowanie :
Ziarna tonki zetrzyj na małej tarce (jak do gałki muszkatołowej).  Suszone morele drobno posiekaj. Pistacje (jeśli ich używasz) również drobno posiekaj. Jajka ubij trzepaczką z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodaj sól. Dodaj olej, nadal ubijając. Dodaj stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj posiekane pistacje i morele. Ciasto zagnieć na jednolitą masę, ciasto ma być nieco klejące.
Nagrzej piekarniki do temperatury 180°C.
Z ciasta uformuj dwa podłużne wałki długości ok. 25-30 cm, szerokości ok. 4-5 cm i grubości ok.1,5-2 cm, umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 25 minut, aż ciasto się zezłoci. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i przy pomocy ostrego noża pokrój je na plastry o grubości ok. 1,5 cm, po czym wstaw do piekarnika jeszcze na ok. 5-10 minut. Pozostaw do ostudzenia.

*Jeśli ciasto jest zbyt klejące i trudno z niego uformować podłużne wałeczki, wstaw je na ok. 30 minut do lodówki, przykrywając folią spożywczą.
**Możesz ewentualnie zastąpić ziarna tonki ekstraktem waniliowym, ale aromat bobu tonka jest niezastąpiony.
**Jeśli wolisz, możesz przygotować cantuccini o dwóch różnych smakach, podziel po przygotowaniu ciasto na dwie części, do jednej domieszaj suszone morele (zmniejsz ich ilość), 1 starte ziarno tonki oraz kilka posiekanych pistacji (opcjonalnie). A do drugiej części dodaj np. posiekane migdały, lub żurawinę (świeżą lub suszoną (ok. 50 g) i posiekane pistacje (50 g), to również bardzo dobra kompozycja smaków.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz