Proste w
przygotowaniu, smaczne i pożywne kotleciki z ciecierzycy z jagodami goji,
ziołami i przyprawami. Zasmakują nie tylko wegetarianom. Gorąco polecam!
Porcja dla 6 osób
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 10
min.
● 500
g ciecierzycy z puszki
● ½ pęczka natki pietruszki
● ½ pęczka natki
kolendry
● 10 listków mięty
● 100 g mąki z
ciecierzycy
● 1 duże jajko
● 2 łyżeczki
mielonego kuminu
● 20-30 g jagód goji
● 4 garście sałaty (np.
rukoli, roszponki lub miks sałat )
● 1 pęczek rzodkiewek
● 100 ml serka
twarogowego mielonego lub kremowego
● 1 łyżka soku z
cytryny
● 4 łyżki oliwy z
oliwek
● 2 łyżki octu
jabłkowego
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Jagody goji namocz w
miseczce z ciepłą wodą, pozostaw na 15 minut.
Ciecierzycę odcedź i
zmiksuj z posiekanymi drobno ziołami, kuminem i jajkiem. Posól, popieprz.
Domieszaj mąkę z ciecierzycy i odcedzone jagody goji.
Rękami uformuj kulki,
usmaż je na rozgrzanej oliwie.
W miseczce wymieszaj
oliwę z oliwek (2 łyżki) z octem jabłkowym. W osobnej miseczce wymieszaj serek
twarogowy (lub kremowy) z sokiem z cytryny.
Rzodkiewkę umyj i
pokrój w talarki, sałatę umyj, dopraw winegretem, solą i pieprzem. Ułóż na
talerzach sałatę, kotleciki z ciecierzycy, łyżkę sera twarogowego z odrobiną
oliwy z octem.
Jagód goji nie lubię, ale reszta super :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ja też nie jestem specjalnie zwolenniczką jagód goji, ale akurat w tym przepisie wyjątkowo mi smakują. Bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuń