czwartek, 1 lutego 2018

ZUPA Z ZIELONEJ SOCZEWICY

Zielona soczewica ma wiele właściwości odżywczych, zawiera przede wszystkim potas, kwas foliowy i dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Proponuję Wam dzisiaj pyszną zupę z zielonej soczewicy autorstwa Karoliny i Macieja Szaciłło, przepis pochodzi z książki Z miłości do smaku wyd. Carrefour Polska.







Porcja dla 4 osób

Czas przygotowania: 15 min.

Gotowanie: ok. 40 min.

Składniki:

● 2-3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

● 1 cebula

● 2 ząbki czosnku

● 200 g włoszczyzny

● 200 g pieczarek

● 100 g zielonej soczewicy

● 200 g ziemniaków

● 1 l wrzątku

● 1 czubata łyżka kminu rzymskiego w ziarenkach

● ½ łyżeczki kurkumy

● 1 łyżeczka cynamonu

● ½ łyżeczki imbiru w proszku

● ½ łyżeczki wędzonej papryki

● 150 g koncentratu pomidorowego

● 1 łyżeczka soli nierafinowanej

Do przybrania:

● natka kolendry i/lub pietruszki

Duszone pieczarki:

● 1 łyżka oliwy

● 100 g pieczarek

● szczypta nierafinowanej soli

● świeżo mielony pieprz



Przygotowanie:

Soczewicę namocz na całą noc, a następnie przepłucz świeżą wodą.
Włoszczyznę zetrzyj na tarce o grubych oczkach (jeśli używasz pora, pokrój go w plasterki), odstaw. Pieczarki pokrój w plasterki, cebulę i czosnek drobno poszatkuj, odstaw.

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę.
Na suchej patelni upraż ziarnka kolendry, następnie utrzyj w moździerz lub młynku do kawy. Natkę pietruszki lub kolendry drobno poszatkuj, odstaw.
Cebulę i czosnek podsmażaj na oliwie przez ok. 2-3 min, aż się zeszklą. Dodaj włoszczyznę i pieczarki. Całość duś przez ok.10 min. pod przykryciem. Co jakiś czas mieszaj, aby nie przypalić warzyw. Dodaj ziemniaki i soczewicę.
Wlej wrzątek. Dodaj przyprawy. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod przykryciem, aż soczewica i ziemniaki będą miękkie.
Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy i utarte lub zmielone ziarenka kolendry. Dodaj sól i dokładnie wymieszaj.
Przygotuj duszone pieczarki: grzyby (w całości) ze szczyptą soli i oliwą duś pod przykryciem. Pieczarki będą gotowe, kiedy cała woda z duszenia wyparuje, a one zredukują swoją objętość i będą lekko przyrumienione.
Przed podaniem posyp świeżo mielonym pieprzem. Zupę podawaj przybraną duszonymi pieczarkami i posypaną natką kolendry i/lub pietruszki.





Le Puy en Velay, miasto położone w departamencie Haute Loire (region Owernia, Francja), jest stolią zielonej soczewicy, to tutaj uprawia się jej najwięcej, a miejscowy szef Régis Marcon (trzy gwiazdki Michelin- opowiadam o nim w zakładce „Moje zachwyty kulinarne”) przygotowuje nawet desery z jej udziałem.

Nasiona roślin strączkowych na talerzu 2.

4 komentarze: