Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania: 15 min.
Gotowanie:
ok. 40 min.
Składniki:
● 2-3 łyżki oliwy z
oliwek z pierwszego tłoczenia
● 1 cebula
● 2 ząbki czosnku
● 200 g włoszczyzny
● 200 g pieczarek
● 100 g zielonej
soczewicy
● 200 g ziemniaków
● 1 l wrzątku
● 1 czubata łyżka
kminu rzymskiego w ziarenkach
● ½ łyżeczki kurkumy
● 1 łyżeczka cynamonu
● ½ łyżeczki imbiru w
proszku
● ½ łyżeczki wędzonej
papryki
● 150 g koncentratu
pomidorowego
● 1 łyżeczka soli
nierafinowanej
Do przybrania:
● natka kolendry
i/lub pietruszki
Duszone pieczarki:
● 1 łyżka oliwy
● 100 g pieczarek
● szczypta
nierafinowanej soli
● świeżo mielony
pieprz
Przygotowanie:
Soczewicę namocz na
całą noc, a następnie przepłucz świeżą wodą.
Włoszczyznę zetrzyj na tarce o grubych oczkach (jeśli używasz pora, pokrój go w plasterki), odstaw. Pieczarki pokrój w plasterki, cebulę i czosnek drobno poszatkuj, odstaw.
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę.
Na suchej patelni upraż ziarnka kolendry, następnie utrzyj w moździerz lub młynku do kawy. Natkę pietruszki lub kolendry drobno poszatkuj, odstaw.
Cebulę i czosnek podsmażaj na oliwie przez ok. 2-3 min, aż się zeszklą. Dodaj włoszczyznę i pieczarki. Całość duś przez ok.10 min. pod przykryciem. Co jakiś czas mieszaj, aby nie przypalić warzyw. Dodaj ziemniaki i soczewicę.
Wlej wrzątek. Dodaj przyprawy. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod przykryciem, aż soczewica i ziemniaki będą miękkie.
Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy i utarte lub zmielone ziarenka kolendry. Dodaj sól i dokładnie wymieszaj.
Przygotuj duszone pieczarki: grzyby (w całości) ze szczyptą soli i oliwą duś pod przykryciem. Pieczarki będą gotowe, kiedy cała woda z duszenia wyparuje, a one zredukują swoją objętość i będą lekko przyrumienione.
Przed podaniem posyp świeżo mielonym pieprzem. Zupę podawaj przybraną duszonymi pieczarkami i posypaną natką kolendry i/lub pietruszki.
Włoszczyznę zetrzyj na tarce o grubych oczkach (jeśli używasz pora, pokrój go w plasterki), odstaw. Pieczarki pokrój w plasterki, cebulę i czosnek drobno poszatkuj, odstaw.
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę.
Na suchej patelni upraż ziarnka kolendry, następnie utrzyj w moździerz lub młynku do kawy. Natkę pietruszki lub kolendry drobno poszatkuj, odstaw.
Cebulę i czosnek podsmażaj na oliwie przez ok. 2-3 min, aż się zeszklą. Dodaj włoszczyznę i pieczarki. Całość duś przez ok.10 min. pod przykryciem. Co jakiś czas mieszaj, aby nie przypalić warzyw. Dodaj ziemniaki i soczewicę.
Wlej wrzątek. Dodaj przyprawy. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod przykryciem, aż soczewica i ziemniaki będą miękkie.
Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy i utarte lub zmielone ziarenka kolendry. Dodaj sól i dokładnie wymieszaj.
Przygotuj duszone pieczarki: grzyby (w całości) ze szczyptą soli i oliwą duś pod przykryciem. Pieczarki będą gotowe, kiedy cała woda z duszenia wyparuje, a one zredukują swoją objętość i będą lekko przyrumienione.
Przed podaniem posyp świeżo mielonym pieprzem. Zupę podawaj przybraną duszonymi pieczarkami i posypaną natką kolendry i/lub pietruszki.
Le Puy en Velay,
miasto położone w departamencie Haute Loire (region Owernia, Francja), jest
stolią zielonej soczewicy, to tutaj uprawia się jej najwięcej, a miejscowy szef
Régis Marcon (trzy gwiazdki Michelin- opowiadam o nim w zakładce „Moje zachwyty
kulinarne”) przygotowuje nawet desery z jej udziałem.
Bardzo apetycznie wygląda. =)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, dziękuję i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńuwielbiam <3 apetyczna!
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję Zuza, bardzo się cieszę! Życzę miłego dnia!
OdpowiedzUsuń