A może zamiast tradycyjnego deseru przygotujecie na
Walentynki pieczone jabłka z żurawiną? Są zdrowe i smaczne, nie za słodkie,
lekko kwaskowate. Życzę Wam wszystkim wesołych Walentynek!
Przygotowanie: 10 min
Pieczenie: 25 min
Porcja dla 6 osób:
●
6 jabłek (czerwonych lub innych)
● ok. 100-150 g świeżej żurawiny
● ok. 60 g cukru trzcinowego*
● 2-3 szczypty cynamonu
Przygotowanie:
Żurawinę umyj, wrzuć do
rondelka, wlej odrobinę wody, dodaj cukier, zagotuj. Gotuj przez kilka minut na
średnim ogniu, aż żurawina zacznie pękać. Zdejmij z ognia, dodaj cynamon
(ewentualnie więcej cukru, jeśli żurawina jest zbyt kwaśna), odstaw.
Piekarnik nagrzej do 200°C.
Jabłka umyj i odetnij z nich czubki. Wydrąż z nich
gniazda nasienne przy pomocy łyżeczki.
Wgłębienia wypełnij żurawiną, przykryj odciętymi
wierzchołkami.
Ułóż jabłka w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem
(możesz dodatkowo wlać odrobinę wody) i piecz w temperaturze 180-200°C przez
około 20-25 minut. Podawaj na ciepło lub lekko przestudzone.
*Ilość cukru dostosuj
do swoich upodobań smakowych. Zamiast cukru możesz użyć syropu klonowego, miodu
lub syropu z agawy. Możesz również polać jabłka syropem klonowym tuż przed
podaniem.
Mniam, pyszności! Wyglądają niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuńOgromnie dziękuję, bardzo się cieszę, że mój deser Ci się podoba. Serdecznie pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńFajny deser, lekki i kolorowy :)
OdpowiedzUsuńOgromnie dziękuję za miły komentarz. Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń