Dziś mam dla Was zupełnie prosty przepis na wegetariańskie placki z tofu, z dodatkiem mąki z ciecierzycy, przypraw i kolendry. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie 10 minut, a są bardzo smaczne. Ja przygotowałam je z miękkiego tofu, ale można użyć do ich przyrządzenia również twardego tofu, i podać z dowolonymi warzywami.
Porcja dla 4 osób
Składniki :
● 400 g tofu
(miękkiego czyli jedwabistego, lub twardego)
● ok. 80 g mąki z
ciecierzycy
● 1 jajko
● ½ łyżeczki mielonego kuminu
● ½ łyżeczki mielonej
kolendry
● 1 łyżeczka mielonej papryki
● 1 łyżeczka kurkumy
● 2 szczypty cynamonu
● szczypta pieprzu
kajeńskiego
● ½ pęczka natki kolendry
● sól, pieprz
Przygotowanie :
Jajko ubij
trzepaczką, dodaj tofu, wszystkie przyprawy, drobno posiekaną natkę kolendry, sól, pieprz, wymieszaj trzepaczką lub zmiksuj
(zwłaszcza jeśli używasz twardego tofu).
Dodaj mąkę z
ciecierzycy, ilość dostosuj do rodzaju tofu, którego używasz, do miękkiego tofu
potrzeba jej będzie nieco więcej, dokładnie wymieszaj (lub zmiksuj) całość. Jeśli
używasz twardego tofu, możesz uformować kulki zamiast placków.
Podawaj np. z purée
ziemniaczanym i innymi warzywami ugotowanymi na parze, lub z kaszą bulgur.
Brzmi bardzo smakowicie. Taka mieszanka przypraw to moje klimaty :)
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo się cieszę!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!