piątek, 5 stycznia 2018

ŁOSOŚ W POSYPCE Z QUINOA


Dziś polecam Wam zdrowe, niskokaloryczne danie z udziałem łososia i komosy ryżowej,  jest proste i niezwykle smaczne, możecie je podać na przykład z czerwoną lub białą cykorią oraz sałatą, dodając do niej kiełki np. lucerny lub rzeżuchy, które dostarczą Wam cennych witamin. A jeśli chcecie uzyskać bardziej kompletne, pożywne danie, uzupełnijcie je dodatkowo innymi warzywami, np. purée marchewkowym lub ziemniaczanym, które świetnie skomponuje się z resztą. Tak podany łosoś z chrupiącą posypką z komosy ryżowej jest nie tylko smaczny, ale wizualnie bardzo ładnie się prezentuje, więc możecie go zaserwować na specjalne okazje. Gorąco polecam!



Przygotowanie: 15 min
Smażenie: 6 min
Dla 4 osób
● 4 filety z łososia bez skórki
● 4 łyżki musztardy
● 250 g ziaren quinoa (komosy ryżowej)
● ok. 100 ml oliwy z oliwek
● 1 cytryna Bio
● 1 ząbek czosnku
● 3 czerwone (lub białe) cykorie
● 100 g sałaty (np. batawi, rukoli)
● 100 g kiełków (np. lucerny, rzeżuchy)
● sól, pieprz
Filety łososia oczyść, usuń ości i skórkę (jeśli używasz filetów ze skórką). Cytrynę sparz, osusz, zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach. Musztardę wymieszaj ze skórką startą z cytryny. Posmaruj nią filety łososia ze wszystkich stron.
Wysyp surowe ziarna quinoa na talerz i obtocz w nich filety z łososia ze wszystkich stron.
Na patelni rozgrzej na średnim ogniu kilka łyżek oliwy z przepuszczonym przez praskę czosnkiem, i usmaż filety z łososia obtoczone w ziarnach quinoa, po około 3 minuty z każdej strony. Przechowaj w cieple.
Cykorię umyj, przekrój na pół, wytnij gorzkie środki, podziel na listki lub potnij w paski. Sałatę umyj, odwiruj i porwij na mniejsze kawałki. Przygotuj winegret: w misce wymieszaj sok z cytryny (około ½ cytryny) z solą i pieprzem, dodaj resztę oliwy, wymieszaj całość trzepaczką.* Dodaj cykorię i rukolę lub inną sałatę i młode kiełki, wymieszaj z winegretem.
Podawaj łososia panierowanego w ziarnach quinoa z sałatą i cykorią.
*Jeśli wolisz winegret z dodatkiem musztardy, możesz dodać łyżeczkę musztardy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz