Przygotowanie: 20 min.
Chłodzenie: 1 godz.
Dla 6 osób:
● 1 puszka
ciecierzycy (240 g)*
● 1 mały pęczek
rzodkiewki
● 1 nieduża cytryna
● 1 ząbek czosnku
● szczypta pieprzu
Cayenne (opcjonalnie)
● 3 łyżki pasty
tahini (pasty z ziaren sezamu)* *
● ½- 1 łyżeczka mielonego
kuminu
● 3 łyżki oliwy z
oliwek
● sól
Przygotowanie :
Z puszki ciecierzycy
odlej zalewę, odłóż na bok kilka łyżek zalewy, posłużą do przygotowania humusu.
Cieciorkę opłucz i odcedź.
Wyciśnij sok z
cytryny. Czosnek obierz i przepuść przez praskę. Ciecierzycę zmiksuj do
konsystencji purée, domieszaj pastę tahini, mielony kumin, sok z cytryny,
czosnek. Dodaj oliwę z oliwek i kilka łyżek zalewy z ciecierzycy, zmiksuj na
nowo całość, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (w razie potrzeby dodaj
odrobinę oliwy lub/i zalewy z cieciorki). Zmiksuj na nowo, dopraw do smaku
pieprzem kajeńskim i solą. Wstaw na około godzinę do lodówki.
Tuż przed podaniem, umyj
i osusz rzodkiewkę, pokrój ją na cienkie plasterki, i wymieszaj z humusem. Podawaj
humus z chlebem, bagietką lub chlebkiem pita.
*Humus możesz
oczywiście przygotować z suchej, ugotowanej cieciorki, podczas gotowania nie
zapomnij dodać odrobiny sody oczyszczonej (ok.1/2 łyżeczki), która ułatwi
trawienie. Nie dodawaj natomiast soli, która sprawi, że ziarna ciecierzycy będą
twarde.
**Pastę tahini znajdziesz w sklepie ze zdrową żywnością,
można ją również przygotować samemu.
*** Liście rzodkiewki
mogą posłużyć do przygotowania smacznego pesto, drobno posiekane i wymieszane z
czosnkiem, posiekanymi niesolonymi pistacjami, oliwą z oliwek i np. serem pecorino.
Uwielbiam hummus :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Bardzo się cieszę! Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuń