Ciasto cytrynowe
podane z kremem z korzennych, kruchych ciasteczek speculoos. Prosty i
oryginalny deser, który możecie podać na wielkanocny stół, jak również
przygotować na każdą inną okazję. Życzę Wam pięknych, słonecznych i wiosennych Świąt
Wielkanocnych!
Czas przygotowania: 15 min
Pieczenie: 30- 40 min
Składniki dla 6 osób
Składniki na krem ze speculoos:
Składniki na ciasto:
● 175 g margaryny masła
● 175 g cukru
● 40 g cukru pudru
● 175 g mąki pszennej
● 10 g proszku do
pieczenia bio
● 3 jajka
● starta skórka z
jednej cytryny bio
● sok z 2 cytryn
● 2 łyżki mleka
Przygotowanie kremu ze speculoos:
Ciasteczka speculoos
drobno pokrusz. Przełóż do rondelka, dodaj mleko i Maizenę, wymieszaj składniki
trzepaczką rózgową. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając trzepaczką, aż do
zgęstnienia kremu, kiedy krem zgęstnieje, zdejmij rondel z ognia. Przełóż krem
do miseczki i przykryj folią żywnościową. Wstaw do lodówki na około godzinę.
Przygotowanie ciasta:
Rozgrzej piekarnik do
temperatury 200°C.
Do misy miksera wrzuć
margarynę w kawałkach, dodaj cukier, jajka, przesianą mąkę, sok wyciśnięty i
skórkę startą z jednej cytryny. Miksuj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj
mleko, miksuj jeszcze przez kilka sekund.
Wlej uzyskaną masę do
wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej formy (okrągłej forma o
średnicy ok. 20 cm lub formy do keksu).
Piecz przez około
40-45 min. Gdyby wierzch ciasta za mocno się zrumienił, przykryj je folią
aluminiową lub papierem pergaminowym podczas pieczenia.
W międzyczasie wlej
do rondelka resztę soku z cytryny, dodaj cukier puder, i podgrzewaj, mieszając,
do całkowitego rozpuszczenia.
Pod koniec pieczenia
posmaruj wierzch ciast przygotowanym syropem przy pomocy pędzelka kuchennego i
piecz jeszcze przez pięć minut.
Przed wyjęciem z
formy pozostaw do ostygnięcia. Podawaj ciasto z kremem z ciasteczek speculoos.
Kolor mnie urzeka :) Dziękuję za dołączenie do mojej akcji kulinarnej Wypieczone Święta - Wielkanoc 2018 :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło! Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuń