czwartek, 20 grudnia 2018

CRÈME BRÛLÉE Z SUSZONYMI FIGAMI, MUSEM JABŁKOWYM I CUKREM CYNAMONOWYM


Oryginalna propozycja crème brûlée, którą możecie przygotować na Święta Bożego Narodzenia lub na Nowy Rok, mimo iż odbiega znacznie od tradycyjnych świątecznych deserów. W przeciwieństwie do tradycyjnej crème brûlée, tej nie trzeba przygotowywać w indywidualnych kokilkach, lecz np. w formie do keksu. Jest lekka i posiada subtelny smak. Życzę wszystkim pięknych, rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia oraz cudownego Nowego Roku 2019!






Przygotowanie: 30 min

Pieczenie: 30 min

Dla 4 osób

250 ml mleka

150 ml śmietany kremówki

3 żółtka jajek

2 jajka całe

75 g drobnego cukru

4 suszone figi

120 g musu jabłkowego*



Cukier cynamonowy :

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżeczki drobnego cukru



Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. W misce wymieszaj całe jajka, żółtka i cukier, energicznie ubijając trzepaczką. Dodaj mleko, śmietanę kremówkę i mus jabłkowy, wymieszaj ubijając.

Figi pokrój w drobną kostkę i rozprowadź na dnie formy do keksu wyłożonej papierem do pieczenia. Zalej przygotowaną mieszaniną z jajek, śmietany, mleka i musu jabłkowego. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 160°C przez około 30-40 minut. Pozostaw do ostudzenia i wyjmij z formy. Możesz podawać ten deser zarówno na ciepło, lekko przestudzony, jak i schłodzony w lodówce, wedle uznania. Osobiście podaję go na zimno, uważam, że smakuje lepiej.

Przed podaniem wymieszaj cukier z cynamonem, posyp crème brûlée z wierzchu cukrem cynamonowym i opal go palnikiem do crème brûlée (palnikiem do karmelizowania cukru)*. Lub opal go przez 2 minuty za pomocą grilla w piekarniku rozgrzanym do 200°C, ale pilnuj, żeby krem nie przypalił się z wierzchu. Podawaj natychmiast.

*Mus jabłkowy bez cząstek jabłek.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz