Ostatnio
zaproponowałam Wam przepis na pyszne naleśniki Suzette z pomarańczami, do których spróbowania
jeszcze raz gorąco Was namawiam, a dzisiaj mam dla Was jeszcze jeden przepis na
naleśniki, który możecie przygotować na Pancake Day. Nie należą co prawda do
dietetycznych, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na
odrobinę słodyczy.
Przygotowanie: 35
min.
Chłodzenie: 2 godz.
Dla 4-6 osób (około 12
szt. cienkich naleśników)
Na ciasto
naleśnikowe:
● 250 g mąki
pszennej*
● 3 jajka
● 50 cl mleka
● 50 g masła
● 25 g cukru +
szczypta soli
● olej o neutralnym
smaku do smażenia
Na mus czekoladowy:
● 100 g gorzkiej
czekolady
● 15 cl śmietany kremówki
● 2 jajka
● 1 szczypta soli
Na karmel:
● 200 g cukru
● 100 g masła
● 2 cm świeżego
korzenia imbiru
● 15 cl wody
Przygotuj mus
czekoladowy: czekoladę ze śmietaną rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw do
ostudzenia. Białka oddziel od żółtek, ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka
domieszaj do rozpuszczonej czekolady. Dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie
wymieszaj całość. Przykryj folią spożywczą i wstaw na co najmniej 2 godziny do
lodówki.
Masło rozpuść w
rondlu na małym ogniu, podgrzewaj, aż zacznie się pienić i nabierze lekko
brązowego koloru (uważaj, żeby się nie przypaliło). Pozostaw do ostudzenia w
temperaturze pokojowej. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, sól, wymieszaj,
następnie wbij jajka, i wymieszaj całość. Wlewaj stopniowo mleko do ciasta,
mieszając trzepaczką rózgową (lub miksując), aby nie potworzyły się grudki.
Ciasto powinno mieć jednolitą, gładką, dość gęstą konsystencję. Domieszaj
przestygnięte masło. Przykryj czystą ściereczką lub folią spożywczą, i wstaw na
godzinę do lodówki.
Usmaż naleśniki:
patelnię (o średnicy 20 cm) natłuść olejem. Łyżką wazową nabieraj ciasto i
wylewaj na patelnię, zaczynając od środka i, przechylając patelnię, rozprowadź
je równomiernie. Wlewaj nieduże porcje ciasta, tak, aby uzyskać cienkie
naleśniki. Smaż z każdej strony przez około 30- 40 sekund, przewracając
naleśnik na drugą stronę przy pomocy szpatułki. Powtarzaj tę czynność do
wyczerpania ciasta. Przykryj naleśniki.
Przygotuj karmel: imbir
obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do rondelka z grubym dnem wlej
wodę, wsyp cukier i podgrzewaj na małym ogniu przez około 10 minut, nie
mieszając przy użyciu łyżki itp. (możesz jedynie potrząsać rondelkiem i
przechylać go). Kiedy karmel nabierze złotego koloru, domieszaj masło pokrojone
na kawałki, a następnie dodaj starty imbir. Mieszaj, podgrzewając jeszcze przez
chwilę, aż do uzyskania jednolitego, gładkiego karmelu. Pozostaw do
ostudzenia.*
Lekko przestudzone
naleśniki posmaruj musem czekoladowym.** Zwiń je w rulon, a następnie pokrój na
mniejsze kawałki. Ułóż na talerzu w pozycji pionowej, polej przestudzonym sosem
karmelowym. Pozostały karmel podaj osobno.
* Jeśli karmel szybko
twardnieje, dolej odrobinę wrzącej wody, i dobrze zamieszaj. Gdyby potworzyły
się w nim grudki, podgrzej go na nowo, aby nabrał jednolitej, gładkiej
konsystencji. Aby zapobiec twardnieniu karmelu, możesz również dodać przed
gotowaniem do cukru z wodą odrobinę soku z cytryny, albo dodać pod koniec gotowania odrobinę
śmietany kremówki.
** Naleśniki podawaj lekko
przestudzone (lub zimne), ale nie gorące, inaczej mus czekoladowy się roztopi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz