wtorek, 21 lutego 2017

BATATY PIECZONE INACZEJ


Dziś dzielę się z Wami zaskakująco prostym przepisem na pieczone bataty, które będą stanowiły świetny dodatek do drobiu i różnych mięs, a same również doskonale smakują. Cukier trzcinowy podkreśla ich delikatny smak, i, wbrew pozorom, tak przyrządzone bataty wcale nie są za słodkie, i świetnie komponują się np. z kaczym mięsem. Wręcz rozpływają się w ustach.



Przygotowanie: 10 min

Pieczenie: ok. 40 min

Dla 6 osób:

1,5 kg batatów

100 g masła

120 g cukru trzcinowego

1 opakowanie cukru wanilinowego

Bataty obierz ze skórki, umyj, osusz. Pokrój je w cienkie talarki (większe talarki możesz przekroić na pół).

Wysmaruj masłem naczynie żaroodporne, ułóż w nim pokrojone bataty, posyp z wierzchu cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym, na wierzchu ułóż kawałeczki masła.

Wlej na dno naczynia trochę wody (maksymalnie do połowy wysokości naczynia) i piecz w rozgrzanym piekarniku (200°- 210)C) przez około 40 minut, do miękkości. Gdyby bataty za bardzo się przypiekały, możesz je polać z wierzchu sosem z pieczenia.


2 komentarze:

  1. Mmmmmm wygląda obłędnie. Wydawać by się mogło, że wyjdą bardzo słodkie ale piszesz, że wbrew pozorom wcale nie są. Muszę wypróbować!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję za miły komentarz. Bardzo polecam bataty w takiej wersji, mają lekko słodki smak, ale naprawdę dobrze się komponują z wytrawnymi potrawami. Jeśli wolisz, może zmniejszyć ilość cukru, w zasadzie wystarczy je z wierzchu posypać cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym, niekoniecznie odmierzając ich ilość.
    Serdecznie pozdrawiam
    Angie

    OdpowiedzUsuń