Dziś dzielę się z
Wami zaskakująco prostym przepisem na pieczone bataty, które będą stanowiły
świetny dodatek do drobiu i różnych mięs, a same również doskonale smakują.
Cukier trzcinowy podkreśla ich delikatny smak, i, wbrew pozorom, tak
przyrządzone bataty wcale nie są za słodkie, i świetnie komponują się np. z
kaczym mięsem. Wręcz rozpływają się w ustach.
Przygotowanie: 10 min
Pieczenie: ok. 40 min
Dla 6 osób:
1,5 kg batatów
100 g masła
120 g cukru
trzcinowego
1 opakowanie cukru
wanilinowego
Bataty obierz ze
skórki, umyj, osusz. Pokrój je w cienkie talarki (większe talarki możesz
przekroić na pół).
Wysmaruj masłem
naczynie żaroodporne, ułóż w nim pokrojone bataty, posyp z wierzchu cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym, na wierzchu ułóż kawałeczki
masła.
Wlej na dno naczynia trochę
wody (maksymalnie do połowy wysokości naczynia) i piecz w rozgrzanym piekarniku
(200°- 210)C) przez około 40 minut, do miękkości. Gdyby bataty za bardzo się
przypiekały, możesz je polać z wierzchu sosem z pieczenia.
Mmmmmm wygląda obłędnie. Wydawać by się mogło, że wyjdą bardzo słodkie ale piszesz, że wbrew pozorom wcale nie są. Muszę wypróbować!!!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miły komentarz. Bardzo polecam bataty w takiej wersji, mają lekko słodki smak, ale naprawdę dobrze się komponują z wytrawnymi potrawami. Jeśli wolisz, może zmniejszyć ilość cukru, w zasadzie wystarczy je z wierzchu posypać cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym, niekoniecznie odmierzając ich ilość.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam
Angie