Lekkie,
niskokaloryczne danie dla tych, którzy lubią zdrowe i dietetyczne potrawy.
Przygotowanie : około
40 min
Dla 6 osób
● 6 filetów z pstrąga
● 4 bulwy kopru
włoskiego
● 2 czerwone cebule
● 1 cukinia
● 2 ząbki czosnku
● 1 pomarańcza
● 1 łyżka ziaren
kolendry
● masło
● oliwa z oliwek
● sól i pieprz
Pęsetą usuń ości z
filetów pstrąga. Filety oczyść i osusz.
Z pomarańczy wyciśnij
sok, odstaw na bok.
Fenkuły umyj i osusz.
Zdejmij wierzchnią, twardą warstwę i odetnij twardą podstawę korzenia. Pokrój
na cienkie plasterki. Umyj i posiekaj natkę kopru. Czerwoną cebulę obierz i pokrój
w piórka, czosnek obierz, usuń twardy rdzeń ze środka, i drobno posiekaj. Cukinię
umyj, osusz i zetrzyj na tarce (na podłużnych wąskich oczkach) na długie,
cienkie paski (wstążki).
Na głębokiej patelni
rozgrzej 20 g masła, wrzuć pokrojone fenkuły i przesmaż je przez około 3-4 min,
mieszając. Dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy i ziarna kolendry. Posól i
popierz, wymieszaj. Smaż jeszcze przez około 10 min.
Nagrzej piekarnik do
temperatury 200°C. Wytnij sześć dużych prostokątów z papieru do pieczenia, posmaruj
je roztopionym masłem za pomocą pędzelka kuchennego. Ułóż na nich fenkuły i
cukinię, a następnie filety z pstrąga. Posyp z wierzchu cebulą, czosnkiem i
natką fenkuła. Dopraw solą i pieprzem. Polej z wierzchu oliwą z oliwek. Zepnij
papiloty na obu końcach przy pomocy wykałaczek (lub zwiąż przy pomocy rafii), zamknij
je szczelnie, ułóż na blasze i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 20-25
minut. Po wyjęciu z piekarnika, otwórz papiloty i podaj.
Ale wygląda!!!Cudnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję! Cieszę się, że Ci się podoba!
OdpowiedzUsuń