Dzisiaj proponuję Wam
delikatną i zdrową przystawkę z buraczkami w roli głównej. Jeśli lubicie, tak
jak ja, lekkie przekąski, to ta na pewno przypadnie Wam do gustu. W dodatku jest
bardzo prosta w przygotowaniu. Spróbujcie koniecznie, zapraszam!
Przygotowanie: 20
min.
Chłodzenie : 1
godz.
Dla 4 osób
● 3 ugotowane
buraczki*
● 4 łyżki naturalnego
jogurtu kremowego
● 3 łyżki oliwy z oliwek
● 2 łyżki octu
jabłkowego
● 3 białka jajek
● 1 cytryna
Ugotowane buraczki
obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj jogurt, oliwę z
oliwek, ocet jabłkowy i wyciśnięty sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj całość.
Białka ubij na sztywną pianę, delikatnie domieszaj do buraczków. Wstaw do
lodówki na co najmniej godzinę. Podawaj np. w małych szklaneczkach.
*Średniej wielkości.
**Dopraw według
własnych upodobań, możesz dodać mniej soku z cytryny, lub więcej octu jabłkowego, oraz
pieprz i sól.
*** Mus smakuje
równie dobrze następnego dnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz