Przygotowanie: 25 min
Marynowanie: 10 min
Dla 4 osób
● 16 - 20 przegrzebków
(małży św. Jakuba)
● 1 pęczek
rzodkiewek
● 1 cytryna
● 1 jabłko
granny-smith
● 3 łyżka oliwy z
oliwek
● sól i pieprz
● Kilka gałązek
pietruszki lub trybuli do dekoracji
Przegrzebki umyj i
osusz. Pokrój w bardzo drobną kosteczkę, i włóż do miski. Jabłko obierz i
pokrój w bardzo drobną kostkę. Domieszaj do przegrzebków.
Rzodkiewki umyj,
osusz i pokrój w cienkie plasterki.
Przed podaniem tatara
dodaj oliwę z oliwek, sok cytryny, pieprz i dwie szczypty soli, wymieszaj,
wstaw na pięć minut do lodówki.
Wyłóż przygotowanego
tatara na talerze, używając obręczy do formowania potraw (lub kokilek). Udekoruj
kilkoma plasterkami rzodkiewki, dookoła tatara ułóż pozostałe plasterki rzodkiewek.
Dopraw solą i pieprzem i niezwłocznie podaj. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz