piątek, 11 kwietnia 2025

SAŁATKA Z PORA Z JAJKIEM W KOSZULCE

 Ta prosta a zarazem wykwintna sałatka jest niezwykle smaczna, wymaga niewielu składników i przygotowanie jej nie zajmuje dużo czasu, jest również idealna dla osób dbających o linię.







































Przygotowanie: 20 min.

Gotowanie:15 min.

Porcja dla 4 osób:

● 10 małych porów

● 4 jajka

● 2 łyżki kaparów kaparów (z ogonkiem lub małych)

● 2 kromki czerstwego chleba

● 3 łyżki musztardy Dijon (lub musztardy francuskiej)

● 2 łyżki octu z białego wina

● 5 cl. oliwy z oliwek

● 2 gałązki koperku

● sól, pieprz

● 3 łyżki białego octu

 

Przygotowanie:

Pory umyj i osusz, odetnij zieloną część i końcówki z korzeniem. Pokrój na około1 cm kawałki. Wrzuć do gotującej wody, gotuj przez 10 minut. Odcedź i przepłucz zimną wodą.

Przygotuj sos winegret: ubij musztardę z octem i oliwą. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Rozgrzej piekarnik do 210°C. Chleb pokrój na małe kawałki i przypiecz w piekarniku.

Zagotuj wodę w małym rondlu. Wbij jajko do miseczki. Wlej ocet do wrzącej wody, zamieszaj energicznie łyżką i włóż jajko do wirującej wody. Gotuj przez 3-4 minuty. Wyjmij delikatnie przy pomocy łyżki cedzakowej i wyłóż na ręcznik papierowy. W ten sam sposób ugotuj pozostałe jajka.

Na talerze lub w miseczki wyłóż pory, kapary, kawałki przypieczonego chleba, polej winegretem i ułóż na wierzchu jajka w koszulkach. Udekoruj koperkiem. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz