Tym razem
proponuję Wam przepis na zdrowy chleb gryczany z dodatkiem nasion lnu, chia,
pestek dyni i słonecznika oraz orzechów laskowych. Bezglutenowy, o niskim
indeksie glikemicznym, ten chlebek jest źródłem zdrowych tłuszczów, błonnika, kwasów
tłuszczowych omega-3, witaminy E, magnezu, cynku, białka. To również idealny chlebek
na stół wielkanocny!
A zatem zapraszam do skorzystania z przepisu wszystkich, którzy miłośników zdrowego odżywiania.
Przygotowanie: 10 min.
Pieczenie: 1godz.
Składniki na 1 chleb:
● 150 g płatków gryczanych
lub mąki gryczanej
● 100 g mielonych migdałów
● 30 g błonnika w
proszku
● 1 łyżeczka soli
● 400 g wody
● 5 cl oliwy z oliwek
● 70 g nasion lnu
złotego
● 70 g pestek słonecznika
● 70 g pestek dyni
● 25 g nasion chia
● 50 g rozgniecionych orzechów
laskowych
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie suche
składniki, wraz z ziarnami, a następnie doddaj wodę i oliwę. Wymieszaj dokładnie
całość, wyrabiając przez kilka sekund ciasto rękami. Ciasto powinno być gęste i
się kleić. (w razie potrzeby dodaj odrobinę wody)
Przełóż ciasto do
keksówki o długości 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Po upływie 30 minut, przewróć ciasto na drugą stronę i piecz jeszcze około 20- 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz