Czas przygotowania:
15 min.
Pieczenie: 15 min
Dla 6 osób:
● 18 dużych pieczarek
● 250 g ricotty
● 1 żółta papryka
● 1 nieduży fenkuł
● 3 łyżki oliwy z
oliwek
● sól, pieprz
● pieprz kajeński lub pieprz z Espelette
Pieczarki obierz,
odetnij nóżki i pokrój w drobną kostkę. Kapelusze odłóż na bok.
Paprykę umyj, osusz i
drobno posiekaj. Fenkuł umyj, odkrój nać i odłóż na bok, odetnij podstawę i usuń
zewnętrzną, twardą warstwę bulwy. Pokrój fenkuła w bardzo drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej
oliwę i podsmaż drobno pokrojone nóżki pieczarek, paprykę i fenkuła przez około
10 minut, mieszając. Dopraw solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim (jedna lub dwie
szczypty), i zdejmij z ognia.
Rozgrzej piekarnik w
pozycji opiekacza. W misce rozgnieć widelcem ricottę, domieszaj podsmażone
warzywa, dopraw do smaku, jeśli to konieczne.
Tak przygotowanym
farszem z ricotty wypełnij kapelusze pieczarek, włóż je do naczynia
żaroodopornego, wstaw do rozgrzanego piekarnika, i zapiekaj przez około 10-15
minut.
Nać fenkuła umyj i
osusz. Wyjmij z piekarnika upieczone pieczarki, przełóż na talerze, udekoruj nacią
i natychmiast podawaj.
Wyglądają bardzo apetycznie, nawet z pieczarek można robić takie cuda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w ricottowej akcji, cudny przepis do kolekcji :)
Bardzo dziękuję, na co dzień wolę proste przepisy, bo takie są często najlepsze.
OdpowiedzUsuńSmacznie! ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i dziękuję!
OdpowiedzUsuń