Przygotowanie: 40 min
Pieczenie: 1 godz.
Chłodzenie: 4 godz.
Dla 6-8 osób:
● 250 g truskawek
● 500 g twarogu
sernikowego mielonego z wiaderka
lub serka
homogenizowanego o smaku naturalnym
● 30 cl gęstej
śmietany*
● 4 jajka
● 100 g masła
● 100 g herbatników
● 80 g herbatników
korzennych speculoos
● 160 g cukru
● 1 opakowanie cukru
wanilinowego
● 2 łyżki mąki (opcjonalnie)**
Herbatniki i
ciasteczka speculoos rozgnieć na drobne kawałeczki za pomocą tłuczka lub wałka
do ciasta.
W rondelu rozpuść 100
g masła. Dodaj rozgniecione ciastka i wymieszaj całość. Tak przygotowaną
masę wylej na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, i wstaw do lodówki na co
najmniej godzinę, aby masa stwardniała.
W misce wymieszaj
mielony twarożek sernikowy (lub serek homogenizowany), śmietanę, 130 g cukru, cukier
wanilinowy, dodaj ubite jajka, i dokładnie wymieszaj całość. Wylej uzyskaną
masę sernikową na schłodzony spód ciasteczkowy.
Truskawki umyj, osusz
i obierz z szypułek. Odłóż kilka truskawek do dekoracji, pokrój resztę na małe
kawałki. Wrzuć do rondla z resztą cukru (30 g) i gotuj przez około 5 min, a
następnie zmiksuj do uzyskania konsystencji sosu coulis. Wylej sos na sernik,
delikatnie rozprowadź na wierzchu ciasta. Możesz odłożyć niewielką ilość sosu
do polania sernika po upieczeniu tuż przed podaniem (opcjonalnie).
Rozgrzej piekarnik do
temperatury 160°C. Wstaw sernik i piecz przez około 50 min. Pozostaw do
ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny lub na
dłużej.
Tuż przed podaniem
polej z wierzchu sernik odłożonym sosem truskawkowym (opcjonalnie).
*Typu Danone Śmietana
Szefa Kuchni 22% do sosów i zup.
** Mąkę możesz dodać
zwłaszcza przy użyciu serka homogenizowanego, inaczej sernik będzie miał mniej
zwartą konsystencję.
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu,ogromnie dziękuję!
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam
Angie