« Les œufs mimosa » czyli dosłownie « jajka mimoza » to francuski sposób przygotowania gotowanych jajek z dodatkiem majonezu,, mogą im towarzyszyć różne farsze, np z krewetek, tuńczyka, łososia, z dodatkiem szczypiorku, zielonego pesto. Posypuje się je najczęściej ugotowanym startym żółtkiem, stąd zresztą wzięła się ich nazwa, odwołująca się do żółtych kwiatów mimozy.
Możecie je przygotować z dodatkiem gotowego lub domowej roboty majonezu.
Życzę Wam wszystkim wesołych Świąt Wielkanocnych !
Przygotowanie : 10 min.
Gotowanie: 10 min.
Porcja dla 4 osób:
● 4 jajka
● 1 żółtko
● 2 łyżeczki musztardy (Dijon)
● oleju o neutralnym smaku (np z pestek
winogron)
● 1 łyż ketchupu (lub 1 łyżeczka koncentratu
pomidorowego)
● 1 łyżeczka gotowego (lub domowej roboty)
zielonego pesto
● sól, pieprz
● cytryna
● dodatkowo : sałata lub miks sałat
(roszponka itp) do podania
Przygotowanie:
Ugotuj 4 jajka przez 10 min. w gotującej
wodzie.
Wymieszaj musztardę z surowym żółtkiem
jajka. Wlewaj powoli olej, ubijając aż do uzyskania konsystencji majonezu, posól,
popieprz, dodaj kilka kropli soku z cytryny.
Obierz ze skorupki jajka ugotowane na
twardo. Przekrój je na pół, wyjmij żółtka. Rozgnieć je widelcem (odrobinę żółtka
możesz odłożyć do dekoracji) i wymieszaj z majonezem. Podziel na trzy części i
przełóż do trzech osobnych miseczek. Do jednej domieszaj ketchup, do drugiej
pesto, a trzecią pozostaw tylko z majonezem. Każdy farsz wymieszaj dokładnie i
wypełnij nim połówki ugotowanych jajek. Posyp startym na tarce żółtkiem.
Jajka możesz podać z dodatkiem zielonej sałaty
np. miksu młodych sałat lub roszponki, doprawionych winegretem. Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz