Kolorowa, chrupiąca i pełna witamin sałatka na pożegnanie zimy to moja propozycja na dzisiaj, jest łatwa w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników, a zatem zapraszam do spróbowania !
Przygotowanie: 20 min.
Pieczenie: 10 min.
Porcja dla 4 osób:
● 4 żółte cykorie
● 4 kiwi
● 2 jabłka bio
● ½ cytryny bio
● 150 g sera roquefort
● 70 g obranych orzechów laskowych
● 2 łyżki suszonej żurawiny
● 4 gałązki świeżej mięty
Na sos vinegret:
● 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
● 2 łyżki octu jabłkowego
● 4 łyżki oliwy z oliwek
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. Obrane
orzechy laskowe umieść na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstaw do
piekarnika na 10 minut. Uprażone orzechy wyjmij z piekarnika, odstaw do
ostudzenia, po czym potrzyj je między dłońmi, aby usunąć skórkę, a następnie rozdrobnij
tłuczkiem.
Kiwi obierz ze skórki i pokrój w drobną
kostkę. Usuń twardą gorzką część u
podstawy cykorii i pokrój ją na drobno. Posiekaj drobno miętę. Wyciśnij sok z połówki
cytryny. Opłucz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je w drobną kostkę lub w cienkie
plasterki, skrop je sokiem z cytryny.
Przygotuj sos winegret : wymieszaj
wszystkie składniki sosu. Pokrój w kostkę ser roquefort.
Przełóż do miski pokrojone kiwi, cykorię i
jabłka, domieszaj winegret. A następnie wyłóż sałatkę na małe talerzyki lub do małych
miseczek, na wierzchu ułóż ser, posyp suszoną żurawiną i rozgniecionymi
orzechami laskowymi i niezwłocznie podaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz