Oryginalny keks z pomarańczą i oliwą z oliwek, to mega prosty przepis, ważne jest tylko, aby dodawać wszystkie składniki w odpowiedniej kolejności i łączyć je stopniowo ze sobą. Można go podać do herbaty, do kawy, na podwieczorek czy na śniadanie - takie proste ciasto będzie umiał przygotować każdy.
Przygotowanie: 10 min.
Pieczenie: 40 min.
● 2 pomarańcze bio
● 3 jajka
● 250 g mąki T 55
● 150 g cukru trzcinowego
● 1 opakowanie cukru waniliowanego
● 10 g proszku do pieczenia
● 15 cl oliwy z oliwek łagodnej extra
virgin
● 1 szczypta soli
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
Otrzyj skórkę z pomarańczy i wyciśnij sok.
W misce roztrzep trzepaczką jajka, dodaj
kolejno, nie przestając ubijać, cukier trzcinowy, cukier wanilinowy, a następnie
sok i skórkę otartą z pomarańczy, dokładnie wymieszaj całość, po czym wsyp przesianą
mąkę i proszek do pieczenia, oraz oliwę z oliwek i sól, dokładnie połącz
wszystkie składniki.
Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia (lub
natłuść ją i posyp odrobiną cukru trzcinowego) i wlej przygotowaną uprzednio
masę. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Sprawdź patyczkiem, czy
keks jest upieczony. Pozostaw do ostudzenia w uchylonym piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz