Mus czekoladowy to klasyczny francuski deser, w tym przypadku wzbogacony o nutę pomarańczy i posypkę z karmelizowanych orzechów laskowych i orzechów pekan.
W poniższym przepisie użyłam również
likieru pomarańczowego Cointreau, ale jeśli takiego nie posiadasz, możesz użyć
tylko zredukowanego soku z pomarańczy (możesz wówczas dodać nieco większą ilość
soku niż ta podana poniżej), i ewentualnie domieszać drobne kawałeczki
pomarańczy do musu (opcjonalnie), wtedy smak pomarańczy będzie dużo bardziej
wyrazisty.
Wesołych Świąt Wielkanocnych !
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 15 min.
Chłodzenie: 4 h
Porcja dla osób :
● 200 g gorzkiej czekolady deserowej
● 4 białka jajek
● 4 łyżki soku pomarańczowego
● 4 łyżki likier pomarańczowego typu
Cointreau lub Grand Marnier
● 1 łyżeczka soku z cytryny
● 75 g cukru
● 40 g orzechów laskowych
● 140 g orzechów pekan
Przygotowanie:
Przygotuj syrop z soku pomarańczowego i
cytrynowego z dodatkiem 10 cl wody i likieru Cointreau.
Rozpuść czekoladę połamaną na kawałki w
kąpieli wodnej. Wlej powoli syrop z pomarańczy, mieszając. Pozostaw do
ostudzenia.
Białka jajek ubij na sztywno ze szczyptą
soli, delikatnie domieszaj do przestudzonej czekolady.
Przełóż do miseczek lub szklanek i wstaw
na co namniej 4 godziny do lodówki.
Na patelni lub w garnku z grubym dnem
wymieszaj wodę i cukier, dodaj orzechy, podgrzewaj na wolnym ogniu, cały czas
mieszając. Woda stopniowo się zredukuje, zgęstnieje i zamieni w karmel. Kiedy
karmel oblepi orzechy, przesyp je na papier pergaminowy, pozostaw do ostudzenia.
Zmiel część orzechów, a resztę grubo posiekaj, i posyp zmielonymi i posiekanymi
orzechami mus czekoladowy przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz