Dzisiaj proponuję Wam przepis na prostą
zapiekankę z kalafiora i marchewki pod beszamelem, który jest podstawą kuchni
francuskiej. Beszamel dodaje się do wielu zapiekanek warzywnych, na przykład
zapiekana pod beszamelem cukinia czy cykoria z szynką, posypane startym żółtym
serem, to jedne z wielu pysznych dań z jego udziałem.
Przygotowanie:
15 min.
Gotowanie:
35 min.
Porcja dla 4 osób :
● 1 kalafior
● 3-4 marchewki
● 5 gałązki natki pietruszki
(opcjonalnie)
● sól, pieprz
Na beszamel:
● 40 g masła solonego
● 40 g mąki (T45)
● ½ litra mleka
● ½ łyżeczki mielonej gałki
muszkatołowej
Przygotowanie:
Umyj kalafior, podziel na
różyczki. Obierz marchewkę, pokrój na talarki. Ugotuj na parze lub w wodzie
(około 20 minut) do miękkości.
Przygotuj beszamel. Masło rozpuść w
rondelku na małym ogniu, dodaj całą mąkę za jednym razem, nie przestając
mieszać (najlepiej trzepaczką). Wlej mleko i podgrzewaj na małym ogniu, nie
przestając mieszać, aż beszamel zgęstnieje i będzie miał jednolitą
konsystencję. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Dno żaroodpornego naczynia do
zapiekania natłuść masłem, wyłóż na dno warstwę beszamelu, a następnie ugotowane
warzywa, wlej na wierzch resztę beszamelu, posól, popieprz.
Wstaw do nagrzanego piekarnika (200°C) na około 15-20 min., aż wierzch zapiekanki się przyrumieni. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki (opcjonalnie).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz