piątek, 19 kwietnia 2024

SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY, POMARAŃCZY I FETY

 Dzisiaj proponuję Wam przepis na kolorową, zdrową i smaczną sałatkę z czerwonej kapusty, selera naciowego, pomarańczy i fety, z dodatkiem uprażonych orzechów włoskich. Zapraszam do skosztowania i życzę Wam miłego weekendu.


Przygotowanie: 20 min.

Porcja dla 4 osób:

● 2 - 3 pomarańcze

● ½ główki czerwonej kapusty

● 150 g fety

● 60 g orzechów włoskich

● 1 łodyga selera naciowego

● 2 łyżki octu jabłkowego

● 4 łyżki oliwy z oliwek

● 1 łyżka miodu

● sól, pieprz

● 1-2 szczypty pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Usuń zewnętrzne liście z główki kapusty, poszatkuj ją bardzo drobno.

Pomarańcze obierz ze skórki, podziel na cząstki. Łodygę selera umyj, osusz i pokrój bardzo drobno. Fetę pokrój w drobną kostkę. Orzechy upraż na suchej patelni.

W misce wymieszaj oliwę, ocet, sól, pieprz, pieprz kajeński, miód, fetę, delikatnie domieszaj drobno poszatkowaną kapustę, seler naciowy i pomarańcze.

Przełóż sałatkę do miseczek lub na talerzyki, posyp uprażonymi orzechami.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz