Dzisiaj proponuję Wam przepis na kolorową, zdrową i smaczną sałatkę z czerwonej kapusty, selera naciowego, pomarańczy i fety, z dodatkiem uprażonych orzechów włoskich. Zapraszam do skosztowania i życzę Wam miłego weekendu.
Przygotowanie: 20 min.
Porcja dla 4 osób:
● 2 - 3 pomarańcze
● ½ główki czerwonej kapusty
● 150 g fety
● 60 g orzechów włoskich
● 1 łodyga selera naciowego
● 2 łyżki octu jabłkowego
● 4 łyżki oliwy z oliwek
● 1 łyżka miodu
● sól, pieprz
● 1-2 szczypty pieprzu kajeńskiego
(opcjonalnie)
Przygotowanie:
Usuń zewnętrzne liście z główki kapusty,
poszatkuj ją bardzo drobno.
Pomarańcze obierz ze skórki, podziel na
cząstki. Łodygę selera umyj, osusz i pokrój bardzo drobno. Fetę pokrój w drobną
kostkę. Orzechy upraż na suchej patelni.
W misce wymieszaj oliwę, ocet, sól,
pieprz, pieprz kajeński, miód, fetę, delikatnie domieszaj drobno poszatkowaną
kapustę, seler naciowy i pomarańcze.
Przełóż sałatkę do miseczek lub na talerzyki, posyp uprażonymi orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz