Lekki, rozpływający się w ustach mus z owoców mango ma wprost niebiański smak, spróbujcie, a sami się przekonacie. Przepis jest prosty i naprawdę warto go wypróbować. Gorąco namawiam !
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 10 min.
● 1 kg dojrzałych owoców mango
● 3 białka jajek
● 150 g drobnego cukru
● 20 cl śmietanki kremówki
● ½ limonki bio
● kilka listków mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Owoce mango rozkrój wzdłuż na trzy części,
miąższ bocznych cząstek natnij w kratkę za pomocą noża, wgniec zewnętrzną część
do środka i oddziel za pomocą nożą uzyskanego « jeża » od skórki. Miąższ
zmiskuj.
Białka ubij z cukrem trzepaczką,
umieszczając je w misce nad garnkiem z gotującą wodą (w kąpieli wodnej). Ubijaj
przez dłuższą chwilę, aż do uzyskania sztywnej piany. Zdejmij z ognia i nadal
ubiaj aż do ostudzenia.
Schłodzoną kremówkę (wstaw ją na 10-15
minut do zamrażalnika przed użyciem) ubij na sztywno, domieszaj delikatnie przestudzoną
pianę z białek.
Następnie dodaj zmiksowany miąższ mango,
sok wyciśnięty z połowy limonki, dokładnie wymieszaj całość. Przełóż do
miseczek lub szklaneczek i wstaw do lodówki na minimum 6 godzin.
Przed podaniem udekoruj listkami mięty i
skórką otartą z limonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz