sobota, 10 czerwca 2017

PIZZA ZE SZPINAKIEM, RODZYNKAMI I PESTO


Zachęcam Was do spróbowania oryginalnej i smacznej pizzy ze szpinakiem, orzeszkami piniowymi, rodzynkami i bazyliowym pesto. Myślę, że nawet wielbiciele klasycznej pizzy również ją polubią. A do jej przygotowania koniecznie użyjcie, tak jak ja, mrożonego szpinaku Tysiąc Listków Bonduelle.

Warto wiedzieć, że wszystkie warzywa Bonduelle są uprawiane przy minimalizowaniu środków ochrony roślin. Firma osiąga to dzięki szerokiej wiedzy ich Agronomów oraz nowoczesnym metodom uprawy, np. maszyny, które dozują środki ochrony roślin zależnie od wyglądu (np. koloru) rośliny, czyli tylko na te rośliny, które tego potrzebują.

Szpinaki od Bonduelle są zbierane, gdy listki są jeszcze młode- to właśnie dzięki temu mają tak delikatny smak. Listki są mrożone indywidualnie, co nadaje im idealny smak i kolor.

 
 
Czas przygotowania: 20 min

Pieczenie: 20 min

Składniki dla 4 osób (na jedną pizzę):

● 1 świeży cienki spód do pizzy*

● 500 g mrożonego Szpinaku Tysiąc Listków Bonduelle

● 60 g orzeszków piniowych

● 1 pęczek bazylii

● 40 g tartego sera parmezan**

● 40 g rodzynek jasnych

● 2 ząbki czosnku

● ok.6 łyżek oliwy z oliwek

● sól, pieprz

 Przygotowanie:

Liście szpinaku wcześniej rozmroź i odciśnij z wody.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.

Liście bazylii umyj i osusz. Czosnek obierz, usuń twardy rdzeń, i drobno posiekaj. Wrzuć do pojemnika blendera liście bazylii, czosnek, 20 g orzeszków piniowych, starty parmezan, wlej 3 łyżki oliwy z oliwek, i zmiksuj wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji pesto.

Spód do pizzy rozwiń na blaszce, pozostawiając go na papierze do pieczenia. Przy pomocy pędzelka kuchennego posmaruj ciasto oliwą z oliwek, a następnie posmaruj cienką warstwą bazyliowego pesto. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15 min.

W międzyczasie, na głębokiej patelni rozgrzej resztę oliwy z oliwek, dodaj rozmrożone i odciśnięte z wody, grubo posiekane, liście szpinaku. Smaż przez kilka minut na mocnym ogniu, mieszając, aż woda wyparuje. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Wyjmij pizzę z piekarnika. Wyłóż na nią podsmażony szpinak. Posyp z wierzchu resztą orzeszków piniowych i rodzynkami. Wstaw ponownie na 2 minuty do piekarnika.*** Natychmiast podawaj.
 
*Lub spód do pizzy domowego wypieku, o średnicy ok. 30 cm
**Lub sera grana padano.

***Nie dłużej, inaczej rodzynki się przypieką.


 
Bonduelle - od 25 lat z Wami

2 komentarze:

  1. Ale świetny pomysł! A połączenie szpinaku z orzeszkami i rodzynkami kojarzy mi się z Hiszpanią - tam zawsze sprzedawali mrożony szpinak z tymi dodatkami :D

    OdpowiedzUsuń
  2. A to ciekawe, nie wiedziałam, że w Hiszpanii też można skosztować podobnych zestawień smakowych, fajnie. Bardzo dziękuję za miły komentarz, Łukasz.

    OdpowiedzUsuń