Zachęcam Was do
spróbowania oryginalnej i smacznej pizzy ze szpinakiem, orzeszkami piniowymi,
rodzynkami i bazyliowym pesto. Myślę, że nawet wielbiciele klasycznej pizzy również
ją polubią. A do jej przygotowania koniecznie użyjcie, tak jak ja, mrożonego szpinaku
Tysiąc Listków Bonduelle.
Warto wiedzieć, że
wszystkie warzywa Bonduelle są
uprawiane przy minimalizowaniu środków ochrony roślin. Firma osiąga to dzięki
szerokiej wiedzy ich Agronomów oraz nowoczesnym metodom uprawy, np. maszyny,
które dozują środki ochrony roślin zależnie od wyglądu (np. koloru) rośliny, czyli
tylko na te rośliny, które tego potrzebują.
Szpinaki od Bonduelle
są zbierane, gdy listki są jeszcze młode- to właśnie dzięki temu mają tak
delikatny smak. Listki są mrożone indywidualnie, co nadaje im idealny smak i
kolor.
Czas przygotowania:
20 min
Pieczenie: 20 min
Składniki dla 4 osób (na jedną pizzę):
● 1 świeży cienki spód
do pizzy*
● 500 g mrożonego Szpinaku
Tysiąc Listków Bonduelle
● 60 g orzeszków
piniowych
● 1 pęczek bazylii
● 40 g tartego sera parmezan**
● 40 g rodzynek
jasnych
● 2 ząbki czosnku
● ok.6 łyżek oliwy z
oliwek
● sól, pieprz
Liście szpinaku wcześniej
rozmroź i odciśnij z wody.
Rozgrzej piekarnik do
temperatury 200°C.
Liście bazylii umyj i
osusz. Czosnek obierz, usuń twardy rdzeń, i drobno posiekaj. Wrzuć do pojemnika
blendera liście bazylii, czosnek, 20 g orzeszków piniowych, starty parmezan, wlej
3 łyżki oliwy z oliwek, i zmiksuj wszystkie składniki do uzyskania gładkiej
konsystencji pesto.
Spód do pizzy rozwiń
na blaszce, pozostawiając go na papierze do pieczenia. Przy pomocy pędzelka
kuchennego posmaruj ciasto oliwą z oliwek, a następnie posmaruj cienką warstwą bazyliowego
pesto. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15 min.
W międzyczasie, na głębokiej
patelni rozgrzej resztę oliwy z oliwek, dodaj rozmrożone i odciśnięte z wody,
grubo posiekane, liście szpinaku. Smaż przez kilka minut na mocnym ogniu,
mieszając, aż woda wyparuje. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wyjmij pizzę z piekarnika. Wyłóż na nią podsmażony
szpinak. Posyp z wierzchu
resztą orzeszków piniowych i rodzynkami. Wstaw ponownie na 2 minuty do
piekarnika.*** Natychmiast podawaj.
*Lub spód do pizzy
domowego wypieku,
o średnicy ok. 30 cm
**Lub sera grana
padano.
Ale świetny pomysł! A połączenie szpinaku z orzeszkami i rodzynkami kojarzy mi się z Hiszpanią - tam zawsze sprzedawali mrożony szpinak z tymi dodatkami :D
OdpowiedzUsuńA to ciekawe, nie wiedziałam, że w Hiszpanii też można skosztować podobnych zestawień smakowych, fajnie. Bardzo dziękuję za miły komentarz, Łukasz.
OdpowiedzUsuń