Mimo iż mój blog jest głównie poświęcony kuchni francuskiej, czasem zamieszczam
na nim również przepisy zainspirowane kuchniami innych krajów, gdyż współczesna
kuchnia francuska stanowi połączenie tradycyjnych smaków ze smakami innych
kuchni świata, między innymi kuchni włoskiej.
Makarony są we Francji równie popularne jak we Włoszech. Dzisiaj proponuję
Wam przepis na lekkie i szybkie danie z makaronem, pomidorami, fetą i papryką.
Dla 4 osób:
● 380 g rigatoni (lub
innego makaronu np. penne)
● 2 pomidory (380g)
● 1 mała czerwona
cebula (100g)
● 65 g natki pietruszki
● 90 g fety
Sos z czerwonej papryki :
● 1 mała czerwona
papryka (150g)
● 1 ząbek czosnku
● 1 łyżeczka tymianku
● 1 łyżka octu
jabłkowego
● 1 łyżka soku z
cytryny
● 80 ml. bulionu warzywnego Bio
Pomidory natnij lekko
na krzyż od spodu, zanurz w misce z wrzącą wodą na ok 30-60 sekund, następnie obierz ze skórki i pokrój w drobną
kostkę. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Natkę pietruszki umyj, osusz i
drobno posiekaj.
Przygotuj sos z
czerwonej papryki:
Paprykę umyj, przekrój
na pół, usuń gniazda nasienne. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C i wstaw przerojoną
paprykę do piekarnika na około 15-20 minut, układając ją skórką do góry. Kiedy
skórka na papryce przypiecze się na czarno, wyjmij ją, włóż na około 5 minut do
plastikowego woreczka, po czym obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Zmiksuj
paprykę z pozostałymi składnikami sosu: bulionem warzywnym, przepuszczonym
przez praskę lub drobno posiekanym czosnkiem, tymiankiem, octem jabłkowym i
sokiem z cytryny, aż do uzyskania gładkiej konsystencji sosu, możesz dodatkowo
przetrzeć sos przez sitko.
Makaron wrzuć do
wrzącej wody, i ugotuj według instrukcji na opakowaniu- najlepiej al dente, po
czym odcedź.
W misce wymieszaj
makaron rigatoni, pomidory, cebulę, pietruszkę i sos z papryki. Posyp
pokruszoną fetą. Dopraw do smaku pieprzem
i solą.
Jeśli lubisz bardziej
pikantne potrawy, możesz dodać odrobinę pieprzu kajeńskiego lub domieszać do
sosu odrobinę papryczki chili (dozuj ją z umiarem, niektóre są bardzo ostre).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz