niedziela, 11 czerwca 2017

TIRAMISU Z TRUSKAWKAMI


Kiedyś uwielbiałam klasyczne tiramisu o smaku kawowym, ale trochę mi się przejadło, i przez wiele lat przestałam je jeść, teraz powróciłam do niego, ale wolę je w owocowej wersji, np. z truskawkami. Jeśli nie mieliście okazji spróbować, to gorąco namawiam do wypróbowania mojego przepisu.
 

Przygotowanie: 20 min

Chłodzenie: 3 godz.

Dla 4 osób :

● 400 g truskawek

● 3 jajka

● 250 g mascarpone

● ok.12 podlużnych biszkoptów ladyfingers


● 120 g cukru

● ¼ cytryny

● sól

Przygotowanie:


Wyjmij mascarpone z lodówki co najmniej pół godziny przed użyciem.

Truskawki umyj, osusz i usuń z nich szypułki. 250 g truskawek pokrój na małe kawałki, posyp 10 g cukru, wymieszaj i wstaw na kwadrans do lodówki.

Pozostaw kilka truskawek do dekoracji, i zmiksuj resztę  z sokiem z ćwiartki cytryny i 30 g cukru. Wlej uzyskany coulis z truskawek do szerokiej miseczki.

Jajka rozbij, oddzielając żółtka od białek. Żółtka utrzyj do białości, domieszaj mascarpone, ubij całość od uzykania gładkiego kremu. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Połącz delikatnie, przy pomocy szpatułki, z kremem z mascarpone.

Zanurzaj szybko po jednym biszkopcie w coulis truskawkowym i układaj je jeden obok drugiego w szerokich szklankach lub miseczkach. ** Wyłóż na nie warstwę kremu z mascarpone, a następnie kawałki truskawek, po czym na nowo biszkopty i warstwę kremu. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.

Przed podaniem udekoruj truskawkami.

*Możesz również przygotować tiramisu w płaskim naczyniu np. do zapiekania lazanii.

** Lub połówki biszkoptów.




 

6 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na odskocznie od klasycznego przepisu na tiramisu :)
    Dziękuję za wzięcie udziału we włoskiej akcji ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę, że moja propozycja tiramisu Ci się podoba.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię tiramisu w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, cieszę się, może skorzystasz z mojego przepisu.
    Serdecznie pozdrawiam!
    Angie

    OdpowiedzUsuń
  5. Też ostatnio robiłem takie owocowe tiramisu ale z borówkami - to genialny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A z borówkami jeszcze nie próbowałam, też musi być pyszne. Dziękuję Łukasz!

      Usuń