Kiedyś uwielbiałam
klasyczne tiramisu o smaku kawowym, ale trochę mi się przejadło, i przez wiele
lat przestałam je jeść, teraz powróciłam do niego, ale wolę je w owocowej
wersji, np. z truskawkami. Jeśli nie mieliście okazji spróbować, to gorąco
namawiam do wypróbowania mojego przepisu.
Przygotowanie: 20 min
Chłodzenie: 3 godz.
Dla 4 osób :
● 400 g truskawek
● 3 jajka
● 250 g mascarpone
● ok.12 podlużnych biszkoptów ladyfingers
● 120 g cukru
● ¼ cytryny
● sól
Przygotowanie:
Wyjmij mascarpone z lodówki co
najmniej pół godziny przed użyciem.
Truskawki umyj, osusz i usuń z
nich szypułki. 250 g truskawek pokrój na małe kawałki, posyp 10 g cukru,
wymieszaj i wstaw na kwadrans do lodówki.
Pozostaw kilka truskawek do dekoracji, i zmiksuj resztę z sokiem
z ćwiartki cytryny i 30 g cukru. Wlej uzyskany coulis z truskawek do szerokiej
miseczki.
Jajka rozbij,
oddzielając żółtka od białek. Żółtka utrzyj do białości, domieszaj mascarpone,
ubij całość od uzykania gładkiego kremu. Białka ubij na sztywną pianę ze
szczyptą soli. Połącz delikatnie, przy pomocy szpatułki,
z kremem z mascarpone.
Zanurzaj szybko po
jednym biszkopcie w coulis truskawkowym i układaj je jeden obok drugiego w
szerokich szklankach lub miseczkach. ** Wyłóż na nie warstwę kremu z
mascarpone, a następnie kawałki truskawek, po czym na nowo biszkopty i warstwę
kremu. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
Przed podaniem
udekoruj truskawkami.
*Możesz również
przygotować tiramisu w płaskim naczyniu np. do zapiekania lazanii.
** Lub połówki
biszkoptów.
Świetny pomysł na odskocznie od klasycznego przepisu na tiramisu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wzięcie udziału we włoskiej akcji ;)
Bardzo się cieszę, że moja propozycja tiramisu Ci się podoba.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
lubię tiramisu w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się, może skorzystasz z mojego przepisu.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam!
Angie
Też ostatnio robiłem takie owocowe tiramisu ale z borówkami - to genialny pomysł :)
OdpowiedzUsuńA z borówkami jeszcze nie próbowałam, też musi być pyszne. Dziękuję Łukasz!
Usuń