niedziela, 25 czerwca 2017

SZPINAK ZAPIEKANY W CIEŚCIE FILO

Przepis na szpinak zapiekany w cieście filo, który proponuję Wam dzisiaj, został zainspirowany kuchnią grecką, a dokładnie spanakopitą. Jest to rodzaj greckiej tarty z ciasta filo z farszem z zieleniny i fety. Moja spanakopita zawiera szpinak, natkę pietruszki, koperek i fetę. To chrupiące, „zielone ciasto” jest nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe! Może stanowić samodzielne danie lub przystawkę na różne okazje.


Ten przepis został wyróżniony w konkursie zorganizowanym przez Bonduelle z okazji 25 lecia istnienia marki na rynku polskim. Bardzo dziękuję za wyróżnienie i nagrodę!


Czas przygotowania : 20 min.

Pieczenie: 50 min.


Składniki dla 4- 6 osób

(Na okrągłą formę o średnicy 26 cm)*:

● 10 arkuszy ciasta filo

● 700 g mrożonego szpinaku Tysiąc Listków Bonduelle

● 2 cebulki dymki

● 2 ząbki czosnku

● 200 g sera feta

● 2 duże jajka

● ½ pęczka koperku

● ½ pęczka natki pietruszki

● 4 łyżki oliwy z oliwek

● 30 g masła

● 1 szczypta pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie)

● sól, pieprz

Przygotowanie:

Szpinak rozmroź, odciśnij z wody i drobno pokrój. Cebulki dymki i czosnek obierz, drobno posiekaj. Posiekaj drobno zielone części cebulki. Koperek i pietruszkę umyj i osusz, drobno posiekaj. Jajka ubij trzepaczką.

Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulkę z czosnkiem. Dodaj posiekane zielone części dymki i pokrojone liście szpinaku. Smaż przez kilka minut, mieszając, aż wyparuje woda. Dopraw solą (z umiarem, ponieważ feta jest już słona) i pieprzem do smaku. Zdejmij z ognia.

Fetę pokrusz nad patelnią, dodaj pietruszkę, koperek i jajka, dokładnie wymieszaj.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.

Wyłóż tortownicę z odpinanym rantem papierem do pieczenia.

W rondelku rozpuść masło. Posmaruj nim dokładnie z obu stron wszystkie arkusze ciasta filo przy pomocy pędzelka kuchennego, i wkładaj je po kolei do formy, układając jeden na drugim, tak, aby ich rogi nie nachodziły na siebie, i aby część ciasta zwisała poza formę. Każdy kolejny płat układaj nieco dalej od poprzedniego, tak, aby nałożone na siebie płaty ciasta przypominały kształtem gwiazdę. Ułóż w ten sposób dziewięć arkuszy ciasta, jeden odłóż na bok.

Na ciasto wyłóż farsz ze szpinakiem. Na wierzchu rozłóż ostatni, odłożony na bok arkusz ciasta, a następnie zawiń do środka zwisające brzegi pozostałych arkuszy, lekko naciskając palcami, tak, by dobrze przylegały do siebie. Posmaruj z wierzchu rozpuszczonym masłem.

Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 40 min. Kiedy ciasto się przyrumieni, przykryj je z wierzchu folią aluminiową lub papierem do pieczenia, żeby za bardzo się nie przypiekło. Wierzch ciasta powinien być złocisty i chrupiący. Podawaj na ciepło.
 

  Bonduelle - od 25 lat z Wami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz