Ten przepis został wyróżniony w konkursie
zorganizowanym przez Bonduelle z okazji 25 lecia istnienia marki na rynku
polskim. Bardzo dziękuję za wyróżnienie i nagrodę!
Czas przygotowania :
20 min.
Pieczenie: 50
min.
Składniki dla 4- 6 osób:
(Na okrągłą formę o
średnicy 26 cm)*:
● 10 arkuszy ciasta
filo
● 700 g mrożonego
szpinaku Tysiąc Listków Bonduelle
● 2 cebulki dymki
● 2 ząbki czosnku
● 200 g sera feta
● 2 duże jajka
● ½ pęczka koperku
● ½ pęczka natki
pietruszki
● 4 łyżki oliwy z
oliwek
● 30 g masła
● 1 szczypta pieprzu
kajeńskiego (opcjonalnie)
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Szpinak rozmroź,
odciśnij z wody i drobno pokrój. Cebulki dymki i czosnek obierz, drobno
posiekaj. Posiekaj drobno zielone części cebulki. Koperek i pietruszkę umyj i
osusz, drobno posiekaj. Jajka ubij trzepaczką.
Na głębokiej patelni
rozgrzej oliwę, podsmaż cebulkę z czosnkiem. Dodaj posiekane zielone części
dymki i pokrojone liście szpinaku. Smaż przez kilka minut, mieszając, aż
wyparuje woda. Dopraw solą (z umiarem, ponieważ feta jest już słona) i pieprzem
do smaku. Zdejmij z ognia.
Fetę pokrusz nad
patelnią, dodaj pietruszkę, koperek i jajka, dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do
temperatury 180°C.
Wyłóż tortownicę z
odpinanym rantem papierem do pieczenia.
W rondelku rozpuść
masło. Posmaruj nim dokładnie z obu stron wszystkie arkusze ciasta filo przy
pomocy pędzelka kuchennego, i wkładaj je po kolei do formy, układając jeden na
drugim, tak, aby ich rogi nie nachodziły na siebie, i aby część ciasta zwisała
poza formę. Każdy kolejny płat układaj nieco dalej od poprzedniego, tak, aby nałożone
na siebie płaty ciasta przypominały kształtem gwiazdę. Ułóż w ten sposób dziewięć
arkuszy ciasta, jeden odłóż na bok.
Na ciasto wyłóż farsz
ze szpinakiem. Na wierzchu rozłóż ostatni, odłożony na bok arkusz ciasta, a
następnie zawiń do środka zwisające brzegi pozostałych arkuszy, lekko
naciskając palcami, tak, by dobrze przylegały do siebie. Posmaruj z wierzchu rozpuszczonym
masłem.
Wstaw do rozgrzanego
piekarnika i piecz przez około 40 min. Kiedy ciasto się przyrumieni, przykryj je
z wierzchu folią aluminiową lub papierem do pieczenia, żeby za bardzo się nie
przypiekło. Wierzch ciasta powinien być złocisty i chrupiący.
Podawaj na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz