Wegetariański omlet z warzywami, a wśród nich szpinakiem, który bardzo dobrze komponuje się z marchewką, papryką i ziemniakami oraz mozzarellą i ricottą. Omlet w takim wydaniu jest bardzo sycący i może stanowić samodzielne danie, które powinno przypaść do gustu nie tylko wegetarianom. Użyłam do jego przygotowania mrożonego szpinaku firmy Bonduelle, którego listki są zbierane, kiedy są jeszcze młode, dzięki czemu mają delikatny smak i idealny kolor.
Agronomowie Bonduelle selekcjonują ziarna do siewu oraz
pomagają rolnikom wybrać właściwy czas siewu, właściwy sposób pielęgnacji oraz
właściwy czas zbiorów. Agronomowie tak dobierają ten czas, aby warzywa były
odpowiednio dojrzałe, ale nie przejrzałe.
Czas przygotowania:
30 min.
Pieczenie: 55 min.
Dla 4- 6 osób:
● 6 dużych jajek
● 2 białka jajek
● 500 g ziemniaków
● 400 g marchewki
● 1 duża czerwona
papryka
● 100 g liści
mrożonego szpinaku Tysiąc Listków Bonduelle
● 150 g ricotty
● 100 g mozzarelli
● 2 cebulki dymki
● 300 ml gęstej
śmietany 30%*
● 2 ząbki czosnku
● ½ pęczka koperku
● masło do smażenia
● sól, pieprz
● pieprz kajeński
(opcjonalnie)
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do
temperatury 200°C. Tortownicę z odpinanym rantem wyłóż papierem do pieczenia.
Liście szpinaku
rozmroź i odciśnij z wody.
Paprykę ułóż na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na około 15 min do rozgrzanego piekarnika,
obróć ją podczas pieczenia, następnie wyjmij, i włóż na 10 min do plastikowego
woreczka. Następnie obierz ze skórki, przekrój na pół, oczyść z pestek i drobno
pokrój.
Zmniejsz temperaturę
piekarnika do 180°C.
Ziemniaki i marchewkę
obierz, pokrój w kostkę i ugotuj na parze (około 20 minut).
Cebulkę i czosnek
obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle, następnie dodaj grubo
pokrojone liście szpinaku, smaż całość przez kilka minut, mieszając.
Całe jajka i białka
ubij razem, domieszaj śmietanę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli lubisz
bardziej ostre potrawy, możesz również dodać szczyptę lub dwie pieprzu
kajeńskiego.
Wyłóż połowę papryki,
ziemniaków i marchewki na dno tortownicy. Następnie ułóż na wierzchu połowę
liści szpinaku z cebulką i czosnkiem, oraz połowę mozzarelli pokrojonej w
kostkę i połowę ricotty. Wylej na wierzch połowę jajek ze śmietaną, dodaj
połowę drobno posiekanego koperku, po czym wyłóż kolejną warstwę warzyw i
szpinaku z mozzarellą, wylej resztę jajek ze śmietaną, posyp resztą koperku. Na
wierzchu ułóż resztę ricotty. Posól, popieprz.
Przykryj pergaminem i
piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut, około 10 minut przed końcem
pieczenia zdejmij pergamin. Pozostaw do ostudzenia na co najmniej pół godziny.**
*typu śmietana do
sosów i zup, lub kremówki
**Omlet łatwiej się
kroi po przestygnięciu, ale można go również podawać na gorąco, bardzo dobrze
smakuje również odgrzany na drugi dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz