piątek, 16 czerwca 2017

RIGATONI Z CZERWONĄ PAPRYKĄ I FETĄ

 
Mimo iż mój blog jest głównie poświęcony kuchni francuskiej, czasem zamieszczam na nim również przepisy zainspirowane kuchniami innych krajów, gdyż współczesna kuchnia francuska stanowi połączenie tradycyjnych smaków ze smakami innych kuchni świata, między innymi kuchni włoskiej.

Makarony są we Francji równie popularne jak we Włoszech. Dzisiaj proponuję Wam przepis na lekkie i szybkie danie z makaronem, pomidorami, fetą i papryką.
 




 
Dla 4 osób:

● 380 g rigatoni (lub innego makaronu np. penne)

● 2 pomidory (380g)

● 1 mała czerwona cebula (100g)

● 65 g natki pietruszki

● 90 g fety

 Sos z czerwonej papryki :

● 1 mała czerwona papryka (150g)

● 1 ząbek czosnku

● 1 łyżeczka tymianku

● 1 łyżka octu jabłkowego

● 1 łyżka soku z cytryny

● 80 ml. bulionu warzywnego Bio

 Przygotowanie:
Pomidory natnij lekko na krzyż od spodu, zanurz w misce z wrzącą wodą na ok 30-60 sekund,  następnie obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj.
 
Przygotuj sos z czerwonej papryki:

Paprykę umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C i wstaw przerojoną paprykę do piekarnika na około 15-20 minut, układając ją skórką do góry. Kiedy skórka na papryce przypiecze się na czarno, wyjmij ją, włóż na około 5 minut do plastikowego woreczka, po czym obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Zmiksuj paprykę z pozostałymi składnikami sosu: bulionem warzywnym, przepuszczonym przez praskę lub drobno posiekanym czosnkiem, tymiankiem, octem jabłkowym i sokiem z cytryny, aż do uzyskania gładkiej konsystencji sosu, możesz dodatkowo przetrzeć sos przez sitko.

Makaron wrzuć do wrzącej wody, i ugotuj według instrukcji na opakowaniu- najlepiej al dente, po czym odcedź.

W misce wymieszaj makaron rigatoni, pomidory, cebulę, pietruszkę i sos z papryki. Posyp pokruszoną fetą. Dopraw do smaku pieprzem i solą.

Jeśli lubisz bardziej pikantne potrawy, możesz dodać odrobinę pieprzu kajeńskiego lub domieszać do sosu odrobinę papryczki chili (dozuj ją z umiarem, niektóre są bardzo ostre).

 
Polak po Włosku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz