Wiele osób nie lubi
szpinaku, a przecież odpowiednio przyprawiony stanowi doskonałą podstawę
wielu dań, nie wspominając o jego dobroczynnych właściwościach. Tym razem
proponuję Wam prosty przepis na kurczaka duszonego w śmietanie ze szpinakiem i
gorgonzolą, do którego zainspirował mnie już wiele lat temu przepis znaleziony
w książce Roberta Sowy, i do którego bardzo lubię powracać.
Dla 4 osób:
4 małe piersi z kurczaka
2 cebule
200 g świeżych liści
szpinaku
3 ząbki czosnku
70 g sera gorgonzola
Olej do smażenia
200 ml białego wina
200 ml gęstej śmietany*
Gałka muszkatołowa
Sól, pieprz
Szpinak umyj, osącz, oberwij ogonki. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Czosnek obierz, usuń rdzeń, przepuść przez praskę lub drobno posiekaj. Filety z piersi kurczaka natrzyj solą i pieprzem, pokrój na mniejsze kawałki i obsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj cebulę, czosnek oraz białe wino i duś przez około 15 minut. Następnie domieszaj śmietanę, dodaj pokrojony w kawałki ser gorgonzola, świeże liście szpinaku i duś do miękkości, nie przestając mieszać. Przed podaniem dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Podawaj na przykład z ryżem.
*Np. śmietany
Szefa Kuchni Danone’a 22% do zup i sosów.
Uwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że to danie Ci się podoba.
OdpowiedzUsuńDziękuję i serdecznie pozdrawiam
Angie