sobota, 25 czerwca 2016

SERNIK CAPPUCCINO


Dzisiaj zapraszam Was na pyszny sernik cappuccino na spodzie z ciasteczek czekoladowych, deser ten dedykuję Akademii Kulinarnej Whirpool z okazji jej 3. Jubileuszu.

Życzę Akademii i jej gospodarzom - Marco Ghia i Emiliano Castagna - wielu nowych sukcesów, licznych fanów i miłośników gotowania, kreatywnych i owocnych warsztatów oraz wielu nowych dań, które podbiją podniebienia wszystkich smakoszy! Jak również szampańskiej zabawy urodzinowej! Bon anniversaire!

A wszystkich pasjonatów gotowania zachęcam do zajrzenia do tej wyjątkowej szkoły mieszczącej się w Soho Factory na ulicy Mińskiej 25, gdzie w miłej atmosferze będziecie mogli kreować ciekawe dania pod okiem mistrza Marco Ghia, polecam również stronę nternetową Akademii www.akademiakulinarnawhirlpool.pl  oraz jej gospodarza www.marcoghia.pl.


 
Dla 6-8 osób

Przygotowanie 45 min

Pieczenie 1 godz

Chłodzenie 12 godz

 

● 200 g gorzkiej czekolady

● 300 g czekoladowych cookies*

● 70 g roztopionego masła

● 600 g kremowego twarożku** 
● 175 g cukru

● 4 jajka + 1 żółtko

● 20 cl śmietany kremówki

● 2 łyżki gęstej śmietany***

● 2 łyżki ekstraktu waniliowego

● 2 łyżki kawy z ekspresu

 
Wykonanie:

Ciasteczka zmiksuj lub rozgnieć wałkiem na stolnicy. Domieszaj roztopione masło i przełóż ¾ uzyskanej masy do tortownicy o średnicy 22-24 cm i dokładnie ugnieć na dnie. Wstaw do lodówki.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C. W misce wymieszaj ser, cukier,  jajka, żółtko, gęstą śmietanę, ekstrakt waniliowy i resztę masy z ciasteczek. Wyłóż uzyskaną mieszaninę
na ciasteczkowy spód.
 
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez godzinę. Pozostaw sernik w uchylonym piekarniku do ostudzenia,  po czym wstaw do lodówki na całą noc.

Roztop czekoladę w kąpieli wodnej****, płynną czekoladę rozprowadź cienką warstwą na zimnej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw w chłodne miejsce (nie do lodówki). Kiedy czekolada ponownie stwardnieje, zeskrob grubsze wiórki ostrzem noża lub metalową szpatułką.***

Mocno schłodzoną kremówkę ubij na sztywno.*****

Wyjmij sernik z formy, polej kawą, na wierzch nałóż bitą śmietanę i wiórki czekoladowe.

 
*Lub ciasteczek typu „sablés” albo herbatników czekoladowych.

**  np. serka kremowego lub mielonego twarogu sernikowego z wiaderka.

*** np. śmietany do sosów 22%

**** Płynną czekoladę możesz również rozprowadzić na szklanej lub porcelanowej płycie.

*****Połam czekoladę na kawałki i włóż je do miski postawionej nad garnkiem z parującą wodą, mieszaj od czasu do czasu, aż czekolada się roztopi.

******Najlepiej wstaw ją przed ubijaniem na około 10 minut do zamrażarki.


 
 
Świętujemy 3. urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz