Dzisiaj
zapraszam Was na pyszny sernik cappuccino na spodzie z ciasteczek
czekoladowych, deser ten dedykuję Akademii Kulinarnej Whirpool z okazji jej 3.
Jubileuszu.
A
wszystkich pasjonatów gotowania zachęcam do zajrzenia do tej wyjątkowej szkoły
mieszczącej się w Soho Factory na ulicy Mińskiej 25, gdzie w miłej atmosferze
będziecie mogli kreować ciekawe dania pod okiem mistrza Marco Ghia, polecam
również stronę nternetową Akademii www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
oraz jej gospodarza www.marcoghia.pl.
Dla 6-8 osób
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 1 godz
Chłodzenie 12 godz
● 200 g gorzkiej
czekolady
● 300 g czekoladowych
cookies*
● 70 g roztopionego
masła
● 600 g kremowego
twarożku**
● 175 g cukru
● 4 jajka + 1 żółtko
● 20 cl śmietany
kremówki
● 2 łyżki gęstej
śmietany***
● 2 łyżki ekstraktu waniliowego
● 2 łyżki kawy z
ekspresu
Wykonanie:
Ciasteczka zmiksuj
lub rozgnieć wałkiem na stolnicy. Domieszaj roztopione masło i przełóż ¾
uzyskanej masy do tortownicy o średnicy 22-24 cm i dokładnie ugnieć na dnie. Wstaw
do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do
temperatury 160°C. W misce wymieszaj ser, cukier, jajka, żółtko, gęstą
śmietanę, ekstrakt waniliowy i resztę masy z ciasteczek. Wyłóż uzyskaną mieszaninę
na ciasteczkowy spód.
na ciasteczkowy spód.
Wstaw do nagrzanego
piekarnika i piecz przez godzinę. Pozostaw sernik w uchylonym piekarniku do ostudzenia, po czym wstaw do lodówki na całą noc.
Roztop czekoladę w
kąpieli wodnej****, płynną czekoladę rozprowadź cienką warstwą na zimnej blasze
wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw w chłodne miejsce (nie do lodówki).
Kiedy czekolada ponownie stwardnieje, zeskrob grubsze wiórki ostrzem noża lub
metalową szpatułką.***
Mocno schłodzoną
kremówkę ubij na sztywno.*****
Wyjmij sernik z formy,
polej kawą, na wierzch nałóż bitą śmietanę i wiórki czekoladowe.
*Lub ciasteczek typu „sablés”
albo herbatników czekoladowych.
** np. serka kremowego lub mielonego twarogu sernikowego z wiaderka.
*** np. śmietany do sosów 22%
**** Płynną czekoladę
możesz również rozprowadzić na szklanej lub porcelanowej płycie.
*****Połam czekoladę
na kawałki i włóż je do miski postawionej nad garnkiem z parującą wodą, mieszaj
od czasu do czasu, aż czekolada się roztopi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz