Nie każdy lubi brokuły,
ale w tej wersji powinny przypaść Wam do gustu, ta rolada brokułowa jest
naprawdę smaczna i łatwa w przygotowaniu. Zachęcam do spróbowania.
Przygotowanie :
15 min.
Gotowanie i
pieczenie: 30 min.
Dla 6 osób
● 600 g różyczek
brokułów
● 4 jajka
● 3 łyżki jogurtu
naturalnego
● 30 cl bulionu
warzywnego
● Sól i pieprz
Sos beszamelowy :
● 60 g masła
● 60 g mąki
● 50 cl mleka
● 2 żółtka*
● 50 g świeżo
startego żółtego sera typu Ementaler
● 2 szczypty
gałki muszkatołowej
● Pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej
piekarnik do temperatury 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Brokuły umyj i
osusz, podziel na różyczki, i ugotuj
w bulionie warzywnym do zupełnej miękkości (około 15-20 minut), a następnie odcedź. Oddziel białka od żółtek.
Zmiksuj brokuły z jogurtem i żółtkami, dopraw solą i pieprzem.
Białka ubij na
sztywną pianę i delikatnie domieszaj do purée z brokułów. Tak przygotowaną masę
wylej na blachę i równomiernie rozprowadź. Wstaw do nagrzanego piekarnika na
około 20 minut, aż ciasto lekko się zrumieni.
W
międzyczasie przygotuj sos beszamelowy. W rondelku rozpuść na małym ogniu masło.
Wsyp mąkę i mieszaj energicznie trzepaczką rózgową, aż składniki się połączą.
Wlewaj stopniowo mleko, ciągle mieszając, aby nie dopuścić do powstania grudek.
Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około
2 minuty, cały czas mieszając, aż beszamel zgęstnieje. Zdejmij z ognia i dodaj, energicznie
mieszając, żółtka i tarty ser, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Zwilż lekko
wodą czystą ściereczkę kuchenną. Wyjmij blachę z piekarnika, rozłóż na niej
ściereczkę, i odwróć blachę na drugą stronę, wykładając ciasto na ściereczkę. Zdejmij
blachę, delikatnie odklej papier do pieczenia, a następnie wyłóż beszamel na
upieczone ciasto i rozprowadź go równomiernie, po czym przy pomocy ściereczki zwiń
ciasto w rulon. Podawaj roladę na gorąco pokrojoną na porcje.
*Tradycyjny
beszamel przygotowuje się bez żółtek, w tym przepisie proponuję „ulepszoną”
wersję tego sosu, który, jeśli dodamy do niego żółtka i tarty ser, prawidłowo
nazywa się sos Mornay. Ale jeśli wolisz tradycyjny sos beszamelowy, możesz przyrządzić
go bez dodawania żółtek, chociaż według mnie, w takiej wersji lepiej smakuje.
Źródło : Cusine minceur pour les gourmands, wyd.
Solar.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz