sobota, 20 grudnia 2025

CIASTO ORZECHOWE Z CYTRUSAMI W WINIE I PRZYPRAWAMI KORZENNYMI

 Aromatyczne ciasto z prażonymi orzechami, podane z sałatką z cytrusów w czerwonym winie z przyprawami korzennymi to moja propozycja na świąteczny stół, nieco inna od tradycyjnego makowca czy sernika. Zapraszam po przepis i życzę Wam pięknych, radosnych Świąt Bożego Narodzenia!



























Przygotowanie: 40 min.

Pieczenie: 20 min.

Porcja dla 8-10 osób:

Na ciasto:

● 200 g orzechów włoskich

● 1 cytryna

● 200 g masła

● 3 jajka

● 200 g cukru

● 200 g mąki (T 55 lub T45)

● 10 g proszku do pieczenia

● 5 cl ciemnego rumu

Na lukier :

● ½ cytryny

● 100 g cukru pudru

Na sałatkę z cytrusów w winie :

● 2 pomarańcze

● 2 mandarynki

● 20 cl wina czerwonego

● 5 cl soku wyciśniętego z pomarańczy

● 1 laska cynamonu

● 2 gwiazdy anyżu

● 2 goździki

● cukier lub miód

 

Przygotowanie:

Orzechy włoskie upraż w piekarniku, układając na blasze przez 15 min. Przygotuj ciasto. Miękkie masło pokrój na małe kawałki, umieść w misce. Dodaj cukier i ubijaj mikserem elektrycznym, po czym dodaj po jednym jajku, za każdym razem dokładnie mieszając. Następnie dodaj uprażone orzechy. Dobrze wymieszaj całość.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sito i domieszaj do masy. Dodaj skórkę otartą z cytryny i rum. Dokładnie wymieszaj całość i tak przygotowaną masę przełóż do tortownicy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstaw do ostudzenia.

Przygotuj lukier. Wymieszaj dokładnie cukier puder i sok z cytryny. Posmaruj ciasto lukrem i odstaw.

Przygotuj sałatkę z cytrusów. Podgrzej wino z sokiem pomarańczowym przez 5 minut. Dodaj cynamon, anyż, goździki i cukier lub miód (ilość wedle uznania). Pozostaw do ostudzenia.

Pomarańcze i mandarynki obierz ze skórki i pokrój na plasterki, usuwając białą skórkę. Zalej przestudzonym winem przecedzając je przez sitko.

Podaj ciasto z sałatką z cytrusów.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz