Prosta i elegancka przekąska, szybka w przygotowaniu, idealna na imprezę sylwestrową. Życzę Wam wszystkim wspaniałej zabawy i pięknego Nowego Roku!
Przygotowanie: 20 min.
Porcja dla 4 osób:
● 4 mandarynki
● 120 g kremowego serka twarogowego (np. Philadelphia)
● 200 g gotowanych krewetek (np. tygrysich)*
● 12 małych gałązek koperku
● Pieprz
● Pieprz kajeński (opcjonalnie)
● Sok z połowy
cytryny
Przygotowanie:
Mandarynki umyj i osusz. Odetnij czubki,
za pomocą łyżeczki wydrąż miąższ ze środka, przełóż do miski. Odstaw.
Koperek opłucz,
osusz, odłóż kilka gałązek do dekoracji, resztę drobno posiekaj.
Krewetki obierz
z pancerzyków, natnij wzdłuż grzbietu, usuń czarną żyłkę. Pokrój w drobną kostkę, skrop sokiem
z cytryny. Połącz z miąższem z mandarynek.
Dodaj posiekany koperek i rozgnieciony widelcem kremowy serek, delikatnie wymieszaj całość. Tak przygotowanym farszem wypełnij mandarynki. Dopraw do smaku pieprzem, udekoruj gałązką koperku. Wstaw do lodówki do momentu podania.
*Jeśli lubisz
bardziej pikantne smaki, możesz dodatkowo doprawić farsz szczyptą pieprzu kajeńskiego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz