Tę elegancką, wyrafinowaną przystawkę z przegrzebkami inaczej zwanymi małżami św. Jakuba możecie podać na świąteczny lub sylwestrowy stół. Smakosze i miłośnicy owoców morza na pewno docenią jej subtelny smak.
Przygotowanie: 15 min.
Porcja dla 4 osób:
● 24 małże św. Jakuba
● 2 owoce marakui
● 1 owoc granatu
● kilka plasterków piklowanej
czerwonej cebuli
(patrz przepis poniżej)
● 5 cl oleju z orzechów laskowych
● kilka listków świeżej
bazylii
● sól, pieprz
● 150 ml wody
Na pikle z czerwonej cebuli :
● 1 duża czerwona cebula
● 250 ml octu jabłkowego
● 50 g cukru trzcinowego
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Przygotuj pikle z czerwonej cebuli
(możesz również użyć gotowych pikli), obierz cebulę, przekrój ją na pół i
pokrój na bardzo cienkie plasterki.
Przełóż do rondla z octem jabłkowym,
wodą i cukrem trzcinowym i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Dopraw
solą i pieprzem. Odstaw do ostudzenia.
Pokrój przegrzebki w drobną kostkę o
grubości około 1 cm.
Owoce marakui przekrój na pół i
wybierz miąższ.
Wymieszaj pokrojone przegrzebki z
owocami marakui.
Domieszaj olej z orzechów laskowych,
dopraw do smaku.
Wypełnij tatarem obręcze do
formowania potraw, układając je na talerzykach, lub podaj bezpośrednio na
małych talerzykach lub w miseczkach. Udekoruj piklami z czerwonej cebuli i
listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz