niedziela, 7 grudnia 2025

TATAR Z MAŁŻY ŚWIĘTEGO JAKUBA Z OWOCAMI MARAKUI, GRANATU I PIKLOWANĄ CZERWONĄ CEBULĄ

 Tę elegancką, wyrafinowaną przystawkę z przegrzebkami inaczej zwanymi małżami św. Jakuba możecie podać na świąteczny lub sylwestrowy stół. Smakosze i miłośnicy owoców morza na pewno docenią jej subtelny smak.
































Przygotowanie: 15 min.

Porcja dla 4 osób:

● 24 małże św. Jakuba

● 2 owoce marakui

● 1 owoc granatu

● kilka plasterków piklowanej czerwonej cebuli

(patrz przepis poniżej)

● 5 cl oleju z orzechów laskowych

● kilka listków świeżej bazylii 

● sól, pieprz

● 150 ml wody

 

Na pikle z czerwonej cebuli :

● 1 duża czerwona cebula

● 250 ml octu jabłkowego

● 50 g cukru trzcinowego

● sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Przygotuj pikle z czerwonej cebuli (możesz również użyć gotowych pikli), obierz cebulę, przekrój ją na pół i pokrój na bardzo cienkie plasterki.

Przełóż do rondla z octem jabłkowym, wodą i cukrem trzcinowym i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do ostudzenia.

Pokrój przegrzebki w drobną kostkę o grubości około 1 cm.

Owoce marakui przekrój na pół i wybierz miąższ.

Wymieszaj pokrojone przegrzebki z owocami marakui.

Domieszaj olej z orzechów laskowych, dopraw do smaku.

Wypełnij tatarem obręcze do formowania potraw, układając je na talerzykach, lub podaj bezpośrednio na małych talerzykach lub w miseczkach. Udekoruj piklami z czerwonej cebuli i listkami bazylii.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz